Kruche ciasto z powidłami i kremem orzechowym

DSC_1236

Długo mnie tutaj nie było :-(. Problemy organizacyjno – techniczne dały o sobie znać. Cieszy mnie fakt, że moja nowa strona z przepisami jest już prawie gotowa. Mam jednak mnóstwo blogowych zaległości do nadrobienia. Wypróbowałam wiele nowych przepisów, którymi pragnę się z Wami podzielić. A więc  roboty…. 

A na osłodzenie deszczowego dnia kruche ciasto przekładane powidłami śliwkowymi i warstwą kremu orzechowego. Całość udekorowana polewą czekoladową. Sam krem jest  trochę mdły, lecz w połączeniu z powidłami śliwkowymi uzupełniają się doskonale. Dla miłośników kremowych słodkości.

Składniki na ciasto kruche :

  • 450 gram mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 250g masła lub margaryny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę orzechową;

  • 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich*
  • 1 szklanka mleka
  • 3  łyżki cukru
  • 200g masła

Składniki na polewę czekoladową

  • 50g masła
  • 100g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych

Rozmiar formy do pieczenia: prostokątna 24cm x 36cm 

Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i na blaszce o wymiarach 24cm x 36cm cm upiec dwa jednakowe placki . Piec po 15 min każdy w temperaturze 170ºC ( piekarnik z termoobiegiem)

Przygotować masę orzechową : Ugotować mleko z 3 łyżkami cukru, dosypać mielone orzechy i gotować ok.5 min na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Masę ostudzić. Masło utrzeć na puch, a następnie cały czas ucierając, dodawać stopniowo łyżką ostudzoną masę .

W niedużym garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia.

Na jednym kruchym placku rozsmarować powidła śliwkowe i przykryć drugim blatem. Na wierzch ciasta wyłożyć masę orzechową , a całość ozdobić wzorami z polewy czekoladowej.

 * Szklanka o pojemności 250 ml 

 DSC_1230

 

 

DSC_1246

 

DSC_1243

Źródło inspiracji: ” Najlepsze Ciasta”

komentarzy 5

  1. mariola1903 15 stycznia 2014 at 22:08 Reply

    izaa_a
    2013/11/13 23:19:04
    takie przekładańce to ja lubię 🙂

  2. mariola1903 15 stycznia 2014 at 22:08 Reply

    ewa_ciasteczkowakraina
    2013/11/06 21:06:07
    Czyli i dla mnie 🙂 Bardzo lubię tego typu ciasta. Pozdrawiam 🙂

  3. mariola1903 15 stycznia 2014 at 22:08 Reply

    jola8000
    2013/11/06 12:26:22
    Piękne ciasto a ta warstwa kremu wygląda bardzo smakowicie 🙂

  4. mariola1903 15 stycznia 2014 at 22:07 Reply

    mariola1903
    2013/11/06 00:55:08
    Dziękuje 🙂

  5. mariola1903 15 stycznia 2014 at 22:07 Reply

    gin86
    2013/11/06 00:44:02
    Fantastycznie wygląda z tą grubą warstwą kremu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize