Tak mnie naszła ochota na ciasto, miało być z porzeczkami ale zabrakło samych porzeczek. W szafce zapas budyniu w koszyku spory zapas jabłek i tak oto powstała szarlotka z budyniem:-). Szarlotkę uwielbiamy i ta również nas zachwyciła. Kruche ciasto z przepysznym musem jabłkowym, zalane budyniem, rewelacja. Więcej przepisów na ciasta z jabłkami znajdziecie tutaj. Polecam.
Rozmiary formy do pieczenia: 20cm x 30cm
Składniki na ciasto kruche:
- 250g masła lub margaryny
- 3 szklanki* mąki krupczatki lub pół na pół z pszenną ( ja zrobiłam z samą pszenną wychodzi mniej kruche)
- 5 żółtek
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 płaska łyżka cukru waniliowego ( niekoniecznie)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkową:
- 1,5 kg ( np.antonówki, renety) ja w Irlandii polecam odmianę Bramley Cooking Apples.
- 2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
Składniki na masę budyniową:
- 750ml mleka
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 4-5 łyżek stołowych cukru
Dodatkowo:
- bułka tarta
- cukier puder
Mąkę przesiać.
Masło (margarynę) posiekać nożem. Dodać mąkę, cukry, żółtka i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto.
Wyrobione ciasto podzielić na dwie nierówne części 60% i 40%. Dwa kawałki zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na pół godziny.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach większy kawałek ciasta . Podpiec przez 10min w temperaturze 160C z termoobiegiem lub ( w 180C bez). Wyjąć i ostudzić
Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i cynamonem i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia.
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu z 750 ml mleka i 4 łyżkami cukru.
Spód podpieczony i ostudzony posypać bułką tartą (około 2-3 łyżki) , na to wyłożyć mus jabłkowy i wylać gorący budyń. Na gorący budyń zetrzeć mniejszy kawałek zamrożonego ciasta.
Piec około 40 min. Wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego.
* Szklanka o pojemności 250ml.
Inspiracja:TUTAJ.
Tagi: budyń, cukier puder, jabłka, masło, mleko, mus jabłkowy, wykorzystanie żółtek, żółtka
Dodaj komentarz