Krucha szarlotka z budyniem

DSC_6017

Tak mnie naszła ochota na ciasto, miało być z porzeczkami ale zabrakło samych porzeczek. W szafce zapas budyniu w koszyku spory zapas jabłek i tak oto powstała szarlotka z budyniem:-). Szarlotkę uwielbiamy i ta również nas zachwyciła. Kruche ciasto z przepysznym musem jabłkowym, zalane budyniem, rewelacja. Więcej przepisów na ciasta z jabłkami znajdziecie tutaj. Polecam.

 

Rozmiary formy do pieczenia: 20cm x 30cm 

Składniki na ciasto kruche:

  • 250g  masła lub margaryny
  • 3 szklanki* mąki krupczatki lub pół na pół z pszenną ( ja zrobiłam z samą pszenną wychodzi mniej kruche)
  • 5 żółtek
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego ( niekoniecznie)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę jabłkową:

  • 1,5 kg ( np.antonówki, renety) ja w Irlandii polecam odmianę Bramley Cooking Apples.
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu

Składniki na masę budyniową:

  • 750ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 4-5 łyżek stołowych cukru

Dodatkowo:

  • bułka tarta
  • cukier puder

Mąkę przesiać.

Masło (margarynę) posiekać nożem. Dodać mąkę, cukry, żółtka i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto.

Wyrobione ciasto podzielić na dwie nierówne części 60% i 40%. Dwa kawałki zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na pół godziny.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach większy kawałek ciasta . Podpiec przez 10min w temperaturze 160C z termoobiegiem lub ( w 180C bez). Wyjąć i ostudzić

Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i cynamonem i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia.

Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu z 750 ml mleka i 4 łyżkami cukru.

Spód podpieczony i ostudzony posypać bułką tartą (około 2-3 łyżki) , na to wyłożyć mus jabłkowy i wylać gorący budyń. Na gorący budyń zetrzeć mniejszy kawałek zamrożonego ciasta.

Piec około 40 min. Wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego.

* Szklanka o pojemności 250ml. 

DSC_6032

Inspiracja:TUTAJ.

Tagi: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize