Kremówka (Napoleonka)

DSC_6382-002

Kremówka (Napoleonka)

Pyszna kremówka, zwana także napoleonką w niektórych regionach Polski. Ciasta nie trzeba specjalnie reklamować. Moja wersja to blaty ciasta francuskiego, przełożone kremem budyniowym i bitą śmietaną. Do tego deseru użyłam gotowego ciasta francuskiego, dzięki czemu czas na przygotowanie jest znacznie krótszy. 

Rozmiary formy do pieczenia : formy 20×30 lub 25×25 

Składniki :

  • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego

Składniki na masę budyniową:

  •  2 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 20g cukru z prawdziwą wanilią
  • 150g cukru
  •  6  żółtek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100g masła

Składniki na masę śmietanową:

  • 500ml śmietany kremówki 30-36%
  • 2 łyżeczki żelatyny  + 4 łyżki gorącej wody
  • 1 – 2 łyżki cukru pudru

Płaty ciasta francuskiego wyjąć z lodówki, ocieplić do temperatury pokojowej.

Dwie formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na nich po płacie ciasta francuskiego. Ponakłuwać widelcem (ciasto dzięki temu nie będzie rosło), piec w piekarniku w 180C przez 25-30 min. Upieczone ciasto, odstawić na kratkę do wystudzenia.

krem budyniowy:

W garnku zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrami, dodać śmietankę i  gotować na małym ogniu. W misie miksera zmiksować żółtka z mąką pszenną, ziemniaczaną i resztą mleka. Zmiksowaną masę jajeczną wlać do gotującego się mleka z śmietaną. Cały czas mieszać aby masa się nie przypaliła i nie powstały grudki. Gdy masa nabierze konsystencji gęstego budyniu odstawić, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą (folia ma dotykać budyniu) pozostawić do wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć mikserem do białości. Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednej łyżce budyniu, miksować do uzyskania jednolitej budyniowej masy.

Formę do pieczenia  wyłożyć papierem do pieczenia. Blat wystudzonego ciasta francuskiego przyciąć do wymiarów blaszki, umieścić go na dnie formy. Gotowy krem budyniowy wyłożyć na blat ciasta, wyrównać, odstawić do lodówki aby stężał na około godzinę

krem śmietanowy:

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Lekko przestudzić, żelatyna ma być płynna ale nie ciepła.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić dodać cukier puder i wlać żelatynę, zmiksować.

Śmietanę kremówkę rozsmarować na masie budyniowej. Drugi blat ciasta pokroić  nas 12 równych kwadratów, dzięki czemu ciasto lepiej będzie nam kroić.Poukładać, lekko dociskając do śmietany kremówki. Schłodzić w lodówce. Podawać posypaną cukrem pudrem

DSC_6396

Tagi: , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize