Kostka Karmelowa ( Ciasto Milionera)

 

DSC_6073-001

Ciasto milionera, kostka karmelowa czy ciastko maślane z karmelem i czekoladą z tą ostatnią nazwą spotkałam się w słynnej kawowej sieciówce. Bardzo popularny na wyspach wypiek, znany po nazwą Chocolate Carmel  Shortbread. Kruchy maślany spód, karmel i polewa czekoladowa. Ciasto bardzo słodkie, mdlące ale jak dla mnie fanki karmelu na jednym kawałku się nie kończy:-) Spróbujcie i dajcie znać co myślicie . Polecam:-)

Rozmiary formy do pieczenia: kwadratowa forma  23cmx23cm 

Składniki na spód:

  • 115g masła
  • 175g mąki pszennej
  • 55g drobnego brązowego  cukru do wypieków

Składniki na masę karmelową:

  • 175g masła
  • 115g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki golden syrup
  • 400g mleka kondesowanego

Składniki na polewę:

  • 200g gorzkiej czekolady

ciasto kruche 

Pokrojone w kostkę masło, mąkę i cukier umieścić w blenderze i miksować do momentu powstania jednolitej konsystencji ( można również wszystko zmiksować przy pomocy miksera). Ciasto ma nie być zbyt zbite.

Formę wysmarować lekko  masłem, dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na przygotowaną wcześniej formę, równomiernie rozłożć. Nie dociskać do dna aby nie stało się po upieczeniu zbite.

Piec w piekarniku w 180C prze 18-20min.

karmel

W garnuszku z grubym dnem umieścić masło, cuier, golden syrup i mleko. Podgrzewać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Gdy karmel zacznie się gotować, gotować przez 6-8 minut mieszając. Gotowa ma mieć gęstą konsystencję i odchodzić od ścianek naczynia.

Gotowy karmel wyłożyć na spód upieczonego kruchego ciasta. Odstawić do wystygnięcia.

polewa

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej*

Na wystudzoną masę karmelową rozsmarować polewę. Pozostawić w chłodnym miejscu.

Czekoladę należy drobno posiekać  i umieścić w czystej i suchej metalowej miseczce. Garnek z niewielką ilością wody postawić na bardzo małym ogniu. Na garnku postawić miseczkę z czekoladą. Naczynia powinny być tak dobrane, aby pasowały do siebie wielkością. Należy też uważać, aby woda nie dostała się do czekolady. Czekoladę ogrzewamy powoli, na minimalnym ogniu do momentu jej rozpuszczenia. 

DSC_6087-002

 

DSC_6092

Tagi: , , , , , , , , , ,

1 komentarz

  1. gin 7 września 2015 at 10:31 Reply

    Obłędnie słodkie, ale ciężko mu się oprzeć 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize