Takie ciasto sobie wymyśliłam :-). Bardzo zależało mi na kawowym smaku deseru. Spód z herbatników warstwa kremu cappuccino, nasączone biszkopty, krem straciatella. Ciasto bardzo zapychające, po jednym takim kawałku zaspokoiłam swój apetyt na słodkie. Bardzo kremowe i mega smaczne. Polecam
Składniki na spód:
- ok 12 herbatników typu petitki
Składniki na krem cappuccino:
- 250g serka mascarpone
- 6 kopiastych łyżek cappuccino w proszku
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 330ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka stołowa żelatyny
Składniki na krem straciatella:
- 500ml śmietany kremówki 36%
- 50g startej czekolady
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki stołowe żelatyny
Dodatkowo:
- 15-16 podłużnych biszkoptów typu lady fingers
- 1/2 szklanki cappuccino + 50ml likieru kawowego lub spirytusu
- kakao do posypania
Rozmiary formy do pieczenia: kwadratowa 25cmx25cm
Spód formy wyłożyć herbatnikami.
krem cappuccino
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić ( nie schłodzić całkowicie bo powstaną grudki w kremie).
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i cappuccino. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do kremówki dodać serek mascarpone, miksując na na najniższych obrotach. Wlać schłodzoną żelatynę i wszystko zmiksować. Krem rozprowadzić na herbatnikach, wyrównać. Schłodzić w lodówce około 1 godziny.
krem straciatella:
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody, lekko przestudzić ( nie schłodzić całkowicie bo powstaną grudki w kremie).
Każdy z biszkoptu lekko namoczyć w schłodzonej kawie i układać na kremie cappuccino.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, startą czekoladę. Wlać żelatynę i zmiksować. Krem rozprowadzić na biszkoptach, wyrównać.
Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać kakao. Smacznego.
Tagi: biszkopty, bita śmietana, cappuccino, cukier, cukier puder, czekolada, gorzka czekolada, kakao, likier kawowy, mascarpone, ser mascarpone, śmietana kremówka, żelatyna
Hmm,pyszności:)
tak pyszne:-)