Kostka Cappuccino (bez pieczenia)

Kostka Cappuccino

Takie ciasto sobie wymyśliłam :-). Bardzo zależało mi na kawowym smaku deseru. Spód z herbatników warstwa kremu cappuccino, nasączone biszkopty, krem straciatella. Ciasto bardzo zapychające, po jednym takim kawałku zaspokoiłam swój apetyt na słodkie. Bardzo kremowe i mega smaczne. Polecam

Składniki na spód:

  • ok 12 herbatników typu petitki

Składniki na krem cappuccino:

  • 250g serka mascarpone
  • 6 kopiastych łyżek cappuccino w proszku
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 330ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka stołowa  żelatyny

Składniki na krem straciatella:

  • 500ml śmietany kremówki 36%
  • 50g startej czekolady
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki stołowe żelatyny

Dodatkowo:

  • 15-16 podłużnych biszkoptów typu lady fingers
  • 1/2 szklanki cappuccino + 50ml likieru kawowego lub spirytusu
  • kakao do posypania

 

Rozmiary formy do pieczenia: kwadratowa 25cmx25cm  

Spód formy wyłożyć herbatnikami.

krem cappuccino 

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić ( nie schłodzić całkowicie bo powstaną grudki w kremie).

Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i cappuccino. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do kremówki dodać serek mascarpone, miksując na na najniższych obrotach. Wlać schłodzoną żelatynę i wszystko zmiksować. Krem rozprowadzić na herbatnikach, wyrównać. Schłodzić w lodówce około 1 godziny.

krem straciatella:

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody, lekko przestudzić ( nie schłodzić całkowicie bo powstaną grudki w kremie).

Każdy z biszkoptu lekko namoczyć w schłodzonej kawie i układać na kremie cappuccino.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, startą czekoladę. Wlać żelatynę i zmiksować. Krem rozprowadzić na biszkoptach, wyrównać.

Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać kakao. Smacznego.

Kostka Cappuccino

 

Kostka Cappuccino

Inspiracja: TutajTutaj 

Tagi: , , , , , , , , , , , ,

komentarze 2

  1. Lena 10 marca 2016 at 19:36 Reply

    Hmm,pyszności:)

    • mariola1903 10 marca 2016 at 20:24 Reply

      tak pyszne:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize