Kostka Alpejska

 

Hit ostatniej imprezy, kakaowy biszkopt, bardzo kremowe i mega słodkie ciasto , które wielbicielom bezy i  kajmaku  przypadnie do gustu. Polecam pycha. 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jaja
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru

 Składniki na krem z bezami: 

  • 300 g masła
  • puszka (510 g) masy kajmakowej
  • 100 ml likieru kawowego, ajerkoniaku lub innego likieru
  • 300 g małych bezików

Składniki na krem śmietanowy: 

  • 750 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1/3 szklanki zimnej, gorzkiej kawy
  • 3/4 słoiczka dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki
  • 80 g startej gorzkiej czekolady

biszkopt 

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z kakao dodawać stopniowo do masy ( ja  robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę  natłuścić  i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec przez 20 minut w 170 C. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić na blat. Ostudzić.

krem z bezami

Do misy miksera przełożyć miękkie masło i miksować przez kilka minut, aż zrobi się puszyste, następnie dodawać  w kilku porcjach  masę kajmakową cały czas miksując, wlać likier kawowy, wymieszać. Gdy składniki się połączą, dodać pokruszone wcześniej beziki i wymieszą wszystko łyżką.

krem śmietanowy:

Schłodzoną śmietanę wlać do misy miksera ubijać, gdy zacznie gęstnieć dodać  cukier puder, a następnie serek mascarpone, miksować wszystko do uzyskania gładkiego kremu.

Blachę wyłożyć  papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na spodzie ułożyć wystudzony biszkopt, nasączyć  go kawą, na biszkopcie rozsmarować warstwę dżemu. Na warstwie dżemu rozprowadzić krem z bezami, wyrównać. Wyłożyć krem śmietanowy, posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce min 3 godziny.

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize