Hit ostatniej imprezy, kakaowy biszkopt, bardzo kremowe i mega słodkie ciasto , które wielbicielom bezy i kajmaku przypadnie do gustu. Polecam pycha.
Składniki na biszkopt:
- 4 jaja
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
- 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
Składniki na krem z bezami:
- 300 g masła
- puszka (510 g) masy kajmakowej
- 100 ml likieru kawowego, ajerkoniaku lub innego likieru
- 300 g małych bezików
Składniki na krem śmietanowy:
- 750 ml śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1/3 szklanki zimnej, gorzkiej kawy
- 3/4 słoiczka dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki
- 80 g startej gorzkiej czekolady
biszkopt
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z kakao dodawać stopniowo do masy ( ja robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec przez 20 minut w 170 C. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić na blat. Ostudzić.
krem z bezami
Do misy miksera przełożyć miękkie masło i miksować przez kilka minut, aż zrobi się puszyste, następnie dodawać w kilku porcjach masę kajmakową cały czas miksując, wlać likier kawowy, wymieszać. Gdy składniki się połączą, dodać pokruszone wcześniej beziki i wymieszą wszystko łyżką.
krem śmietanowy:
Schłodzoną śmietanę wlać do misy miksera ubijać, gdy zacznie gęstnieć dodać cukier puder, a następnie serek mascarpone, miksować wszystko do uzyskania gładkiego kremu.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na spodzie ułożyć wystudzony biszkopt, nasączyć go kawą, na biszkopcie rozsmarować warstwę dżemu. Na warstwie dżemu rozprowadzić krem z bezami, wyrównać. Wyłożyć krem śmietanowy, posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce min 3 godziny.
Tagi: beza, biszkopt kakaowy, bita śmietana, czekolada, masa kajmakowa
Dodaj komentarz