Korzenne ciasto z melasą i jabłkami.

DSC_5515-2

Uwielbiam takie ciasta, aromatyczne, wilgotne i szybke w przygotowaniu ;-). Pomysł na ciasto zrodził się w pewną niedzielę, kiedy ochota na coś słodkiego była wielka. Przepis znaleziony w internecie, przetestowany przez moją rodzinkę. Dodadek przypraw korzenych i melasy sprawia że jego zapach ronosił się wszędzie. Ciasto długo zachowuje świeżość, na to jednak nie liczcie, ten ostatni kawałek schowałam przed mężam abym mogła podzielić się przepisem:-). Polecam

Składniki:

  • 2 szklanki mąki*
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1  łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1/2 łyzeczki soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki melasy trzcinowej ( Black Treacle)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 jabłka obrane i pokrojonę w kostkę.

* Szklanka o pojemności 250ml.

Rozmiary formy do pieczenia: tortownica 23cm 

Piekarnik rozgrzać do 180C. Formę lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, cynamon, goździki i sól.

Mikserem ubić jajko z cukrem, olejem, melasą, imbirem i gorącą wodą.

Do masy dodać suche składniki (mąkę z przyprawami) i miksować tylko do ich połączenia. Na końcu dodać pokrojone w kostkę jabłka, lekko wymieszać

Ciasto wylać do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia. Piec w 180C przez około 40- 45 min.

DSC_5536

DSC_5540

Inspiracja: tutaj 

 

 

Tagi: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize