Uwielbiam takie ciasta, aromatyczne, wilgotne i szybke w przygotowaniu ;-). Pomysł na ciasto zrodził się w pewną niedzielę, kiedy ochota na coś słodkiego była wielka. Przepis znaleziony w internecie, przetestowany przez moją rodzinkę. Dodadek przypraw korzenych i melasy sprawia że jego zapach ronosił się wszędzie. Ciasto długo zachowuje świeżość, na to jednak nie liczcie, ten ostatni kawałek schowałam przed mężam abym mogła podzielić się przepisem:-). Polecam
Składniki:
- 2 szklanki mąki*
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 1/2 łyzeczki soli
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 jajko
- 1/2 szklanki melasy trzcinowej ( Black Treacle)
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 jabłka obrane i pokrojonę w kostkę.
* Szklanka o pojemności 250ml.
Rozmiary formy do pieczenia: tortownica 23cm
Piekarnik rozgrzać do 180C. Formę lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, cynamon, goździki i sól.
Mikserem ubić jajko z cukrem, olejem, melasą, imbirem i gorącą wodą.
Do masy dodać suche składniki (mąkę z przyprawami) i miksować tylko do ich połączenia. Na końcu dodać pokrojone w kostkę jabłka, lekko wymieszać
Ciasto wylać do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia. Piec w 180C przez około 40- 45 min.
Inspiracja: tutaj
Tagi: cynamon, goździki, imbir, jabłka, melasa trzcinowa, olej, przyprawa do piernika, przyprawa korzenna
Dodaj komentarz