Kopiec Kreta
Kopiec kreta to połączenie ciasta czekoladowego, bananów i bitej śmietany.Ciasto o oryginalnym wyglądzie, które szczególnie przypadło do gustu moim dzieciom. Bardzo lekkie i przyjemne, idealne na urodziny, imieniny czy rodzinne spotkanie. Polecam
Składniki na ciasto:
- 2 1/4 szklanki mąki pszennej (340g)
- 1 niepełna szklanka cukru
- 250ml mleka
- 210ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 łyżki kakao
- 2 jajka
Składniki na krem:
- 500ml śmietany kremówki 30-36% ( ja w Irlandii używam double cream nie stosuję śmietan-fix )
- 2 śmietan-fixy
- 3-4 banany
- 100g gorzkiej czekolady
- 3-4 łyżki cukru pudru
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Mąkę, kakao, proszek i sodę przesiać do miski. Jajka z cukrem ubić mikserem na jasną i puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać nie przerywając miksowania na przemian wymieszaną mąkę, mleko i olej. Gotową masę przelać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej tortownicy. Piec w 160C przez około 40-50 minut (piec do tzw. suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić.
Wierzch ciasta odciąć, zostawiając około 2 cm wysokości. Wydrążyć delikatnie środek aby spód i brzeg ciasta pozostały nietknięte. Wydrążony miąższ ciasta pokruszyć.
Śmietanę ubić, dodać cukier puder i fix. Dodać startą czekoladę i ponownie wymieszać.
Na spód ciasta ułożyć banany, skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć ubitą śmietanę kształtując kopiec. Wierzch posypujemy pozostawioną kruszonką, lekko dociskając do masy. Ciasto schłodzić w lodówce.
Inspiracja: Tutaj
Tagi: banany, ciemna czekolada, cukier, jajka, kakao, mąka pszenna, olej, śmietana kremówka
pycha
Dziękuje