Kopiec Kreta

Kopiec Kreta

Kopiec Kreta

Kopiec kreta to połączenie ciasta czekoladowego, bananów i bitej śmietany.Ciasto o oryginalnym wyglądzie, które szczególnie przypadło do gustu moim dzieciom. Bardzo lekkie i przyjemne, idealne na urodziny, imieniny czy rodzinne spotkanie.  Polecam

Składniki na ciasto:

  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej (340g)
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 250ml mleka
  • 210ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki kakao
  • 2 jajka

Składniki na krem:

  • 500ml śmietany kremówki 30-36% ( ja w Irlandii używam double cream nie stosuję śmietan-fix  )
  • 2 śmietan-fixy
  • 3-4 banany
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Mąkę, kakao, proszek i sodę przesiać do miski. Jajka z cukrem ubić mikserem na jasną i puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać nie przerywając miksowania na przemian wymieszaną mąkę, mleko i olej. Gotową masę przelać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej tortownicy. Piec w 160C przez około 40-50 minut (piec do tzw. suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić.

Wierzch ciasta odciąć, zostawiając około 2 cm wysokości. Wydrążyć delikatnie środek aby spód i brzeg ciasta pozostały nietknięte. Wydrążony miąższ ciasta pokruszyć.

Śmietanę ubić, dodać cukier puder i fix. Dodać startą czekoladę i ponownie  wymieszać.

Na spód ciasta ułożyć banany, skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć ubitą śmietanę kształtując kopiec. Wierzch posypujemy pozostawioną kruszonką, lekko dociskając do masy. Ciasto schłodzić w lodówce.

 

Kopiec Kreta

 

Kopiec kreta

Inspiracja: Tutaj 

 

Tagi: , , , , , , ,

komentarze 2

  1. pysia1 25 lutego 2016 at 18:37 Reply

    pycha

    • mariola1903 1 marca 2016 at 14:08 Reply

      Dziękuje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize