Knedle ze śliwkami

Knedli ze śliwkami nie muszę specjalnie reklamować. Kiedy pojawiają się śliwki u nas na stole pojawiają się knedle. Knedle z tego przepisu wychodzą przepyszne, delikatne rozpływają się w ustach. Koniecznie spróbujcie, na zdjęciu powyżej ostały się tylko cztery i to  najlepszy dowód jak smakują. Smacznego. Przepis pochodzi ze strony smaki  zycia

Składniki :

  • 700g ziemniaków
  • ok. 350g mąki pszennej (mąkę dosypywać stopniowo – w zależności od tego, jak wilgotne są ziemniaki)
  • 2 jajka
  • 500g śliwek węgierek (można użyć mrożonych)

Dodatkowo :

  • ok 8 łyżek masła 
  • 8 łyżek bułki tartej
  • śmietana kremówka 
  • cukier 
  • cynamon 

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i bardzo dokładnie odparować. Rozgnieść dokładnie tłuczkiem lub przepuścić przez praskę. Wystudzić.  Do wystudzonych ziemniaków dodać przesianą mąkę i jajka. Ciasto dokładnie wyrobić.

Śliwki wydrylować.

Z przygotowanego ciasta uformować wałek i pociąć na kawałki (ok 3 cm każdy). Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku placka kłaść wydrylowaną śliwkę. Zlepić brzegi i uformować dłońmi zgrabną kulkę.

Ulepione kule partiami wrzucać na lekko osolony wrzątek . Gotować ok 5 min od wypłynięcia na wierzch.

Bułkę tartą zarumienić na patelni, dodać masło, roztopić. 

Knedle polać tartą bułką z masłem, oprószyć cukrem i cynamonem. Polać śmietaną, 

 

Tagi: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize