Nic nie gasi pragnienia w upalne dni jak mrożona kawa. Przekonałam się o tym ostatnio delektując się tym specjałem w McDonald’s.Dla mnie numerem jeden jest frappé o smaku karmelowym. Postanowiłam przygotować domową wersję słynnej frappe. Po przeszukaniu internetu, magazynów kulinarnych powstała moja wersja kawy mrożonej. Według pewnej ” wybrednej testerki” kawa jest pyszna a słysząc to z jej ust wiem że na pewno tak jest :-). Zapraszam do wypróbowania mojej wersji. Pamiętajcie jednak że smaki są różne, nie bójmy się modyfikacji. Polecam
Składniki na kawę:
- 200ml kawy zaparzonej swoim ulubionym sposobem
- 200ml zimnego mleka
- 2 łyżki stołowe ” z czubem” masy krówkowej (kajmak)
- kostki kawowe ilość według uznania (zaparzamy kawę rozpuszczalną, którą następnie zamrażamy w pojemnikach na lód) lub zwykłe kostki lodu ( ja użyłam pół na pół)
Dodatkowo (opcjonalnie)
- bita śmietana
- lody
- starta czekolada
- polewa czekoladowa
Z powyższych składników wychodzą 2 duże kawy mrożone.
Zaparzamy kawę, do gorącej dodajemy 2 łyżki kajmaku, mieszamy do połączenia się składników. Kawę studzimy. Kostki kawowe i/lub lód kruszymy lekko w blenderze, wsypujemy do szklanek. Następnie wlewamy schłodzoną kawę i mleko do blendera miksujemy. Gotowy napój nalewamy do szklanek z przygotowanym uprzednio lodem. Dekorujemy bitą śmietaną. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
judik1119
2013/06/24 13:35:25
Bardzo lubię taką kawkę, wygląda super!:-)
mariola1903
2013/06/23 01:44:19
Polecam 🙂 Dziękuje za tak miłe komentarze, pozdrawiam
ewa_ciasteczkowakraina
2013/06/22 19:28:09
W takie upalne dni kawa mrożona jest jak najbardziej wskazana 🙂
izaa_a
2013/06/22 12:25:09
ojj tak chętnie też bym się takiej napiła