Karpatka
Przepis na klasyczną karpatkę, nie mogło jej zabraknąć na blogu.Ciasto parzone przełożone tradycyjnym kremem budyniowym. Moja karpatka jest przepyszna, nie zmieniłabym w niej niczego.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka* wody
- 125g masła lub margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jajek
Składniki na krem budyniowy:
- 3 szklanki mleka (750ml)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 torebki cukru waniliowego (32g)
- 4 czubate łyżką mąki ziemniaczanej
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 300g masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 kieliszek spirytusu
*Szklanka o pojemności 250ml
Forma do pieczenia: prostokątna 22x33cm
ciasto:
Wodę zagotować z margaryną. Zmniejszyć płomień do minimum i dodać mąkę. Mieszać drewnianą łyżką do momentu powstania bezgrudkowej, szklistej masy odchodzącej od garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić.
Wystudzone ciasto przełożyć do miksera, wbijać po jednym jajku, miksując po kolejnym dodaniu. Gotowa masa ma być bezgrudek i klejąca.
Ciasto podzielić na 2 równe części.
Formę do pieczenia dobrze posmarować margaryną i posypać mąką. Rozsmarować jedną część ciasta ( ciasto jest dość ciężkie do rozsmarowania) . Piec w 200C przez 25-30 minut na złoty kolor.
Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
krem:
W garnku zagotować 2 szklanki mleka z cukrami, gotować na małym ogniu. W misie miksera zmiksować żółtka z mąką pszenną, ziemniaczaną i resztą mleka. Zmiksowaną masę jajeczną wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszać aby masa się nie przypaliła i nie powstały grudki. Gdy masa nabierze konsystencji gęstego budyniu odstawić, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą (folia ma dotykać budyniu) pozostawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć mikserem do białości. Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednej łyżce budyniu, miksować do uzyskania jednolitej budyniowej masy.
Tagi: budyń, cukier, cukier waniliowy, jajka, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, masło, mleko, sok z cytryny, wykorzystanie żółtek, żółtka
Mmm, wygląda idealnie!
Tak dawno już karpatki nie jadłam…
Piękna
Robię bardzo podobną jest przepyszna 🙂