Sernik z kaszy jaglanej

 

Jagielnik ( sernik z kaszy jaglanej na zimno)

Sernik z kaszy jaglanej

Jagielnik- sernik z kaszy jaglanej. Bardzo smaczna bezglutenowa, wegańska a przede wszystkim fit wersja ” sernika” w nieco innej odsłonie. Ciasto bardzo smaczne, kremowa konsystencja „bezsernika”, chrupiący spód i orzeźwiająca galaretka z owocami. Ja jestem na TAK.

Składniki na spód:

  • 250g orzechy włoskie, laskowe
  • 100g daktyli
  • 1 łyżka stołowa kakao
  • 80g oleju kokosowego
  • 2 łyżki stołowe wody

Składniki na masę „serową”:

  • 400ml mleka kokosowego
  • 150g  suchej kaszy jaglanej
  • 150ml wody
  • 2 łyżki stołowe wiórek kokosowych
  • cukier, miód lub ksylitol – do smaku

Składniki na  wierzch:

  • galaretka malinowa ( wegańska  galaretka z agar-agar)
  • świeże maliny, truskawki lub mrożone owoce

Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez 20 min.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Odsączone daktyle, orzechy włoskie, olej, kakao i wodę, zmiksować blenderem na gładką masę. Gotową,masę wyłożyć na spód  tortownicy i wstawić do lodówki.

Kaszę jaglaną dwukrotnie przepłukać i zalać mlekiem kokosowym z dodatkiem wody. Gotować na małym ogniu do momentu aż płyn całkowicie się wsiąknie około 20min ( mieszać od czasu do czasu masa się przypala) Ugotowana kaszę zostawić pod przykryciem na około10min.

Do ugotowanej kaszy dodać wiórki kokosowe i dosłodzić do smaku (ja dodałam 3 łyżki stołowe cukru)  zblendować na gładką masę. Masę ” jaglaną” przełożyć do tortownicy, wyrównać, wystudzić.

Galaretką przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na wierzchu masy serowej układamy owoce ( jeżeli używamy mrożonych wcześniej należy je rozmrozić i odsączyć). Tężejąca galaretkę wylać na zimną masę serową. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego

Jagielnik ( sernik z kaszy jaglanej na zimno)

 

Jagielnik ( sernik z kaszy jaglanej na zimno)

Przepis pochodzi z bloga ostra-na-slodko.pl.

 

 

 

 

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,

komentarze 3

  1. Klaudia 20 lipca 2019 at 15:47 Reply

    Ja robilam na mleku ryzowym. Super wyszedl ;D

  2. Aga 15 kwietnia 2018 at 08:40 Reply

    Czy można kasze ugotować na mleku migdałowy? ??

    • mariola1903 18 kwietnia 2018 at 20:54 Reply

      Witam
      nigdy nie robiłam na mleku migdałowym tak że ciężko mi się wypowiedzieć, pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize