Chlebek Śniadaniowy Irlandzki ( bez cukru)
Moja wersja fit uwielbianego przez moją rodzinkę- irlandzkiego tea bracka. Ciasto- zwane chlebkiem śniadaniowym bardzo wilgotne, aromatyczne, napakowane rodzynkami lub innymi suszonymi owocami. Tradycyjnie pieczony na Halloween. Powszechnie jedzony na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia.Moja zdrowsza wersja na bazie miodu, mąki orkiszowej i oleju kokosowego. Zdrowo i smacznie – skusicie się?? Ja uwielbiam ten chlebek lekko posmarowane masłem. Polecam
Rozmiary formy do pieczenia: keksówka 20cm x 12cm lub tortownica o średnicy 20cm
Składanki:
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 2 łyżki whisky ( opcjonalnie)
- 375g rodzynek lub (suszonych moreli, żurawiny, śliwek)
- 20-30ml miodu lub agawy
- 225g mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 40ml oleju kokosowego (może być rozpuszczone masło lub margaryna)
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub ( mieszanka imbiru, cynamonu i goździka)
Zaparzyć mocną herbatę. Zalać nią rodzynki, dodać miód, whisky. Przykryć i odstawić na całą noc.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać olej, jajko, przyprawę do piernika, rodzynki (razem z naparem nie wylewać!). Zmiksować.
Gotowe ciasto wyłożyć do wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia keksówki.
Piec w 170C przez 60 min.
Wystudzić.
Tagi: agawa, bez cukru, herbata, mąka orkiszowa, miód, olej kokosowy, rodzynki, suszone owoce
a i dałam mniej bakalii – po 50g rodzynek, żurawin, moreli i śliwek, czyli łącznie 200g – idealnie 🙂
super jest ten chlebek, wrzucam go na kukukuchnię 😉
zrobiłam pół na pół mąkę pszenną zwykłą i razową – PYCHA 🙂
czym mogę zastąpić mąkę orkiszową?
może być np. pszenna razowa?
Witam proponowałabym użyć pszennej lub wymieszać pszenna z razowa. Pozdrawiam
czym mogę zastąpić mąkę orkiszową?
może być pszenna razowa?
wygląda przepysznie:)
a smakuje 🙂