Powiem tak, fast food domowej roboty. Kto powiedział, że hamburgery są niezdrowe i kaloryczne :-). Gdy przygotujemy je w domu, zmielimy mięso, doprawimy i usmażymy , dodamy świeże warzywa będą zdrowym i wartościowym posiłłkiem. Burgery z tego przepisu wychodzą bardzo smaczne i mega soczyste. Polecam również zrobienie domowych bułek z sezamem. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z książki Mary Berry & Lucy Young ” Cook Up a Feast”.
Składniki na hamburgery (około 6 sztuk):
- 500g mięsa mielonego wołowego ( najlepszy zmielony antrykot)
- 1/2 dużej cebuli lub 1 mała
- 4 małe korniszony
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżki sosu Worcester
- 1 żółtko
- woda ( około 2/3 szklanki)
- olej do smażenia burgerów
Dodatkowo:
- bułki hamburgerowe (przepis tutaj)
- sałata, pomidory, cebula
- majonez, ketchup, musztarda
Cebulę i korniszony pokroić w drobną kostkę. W misce do mielionego mięsa dodać żółtko, pokrojoną cebulę, korniszony, musztardę i sos Worcester. Dolać zimnej wody ( zwiąże kolagen w mięsie). Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrobić mięso na głatką masę.
Z tak wyrobionego mięsa formować burgery. Uformowane włożyć na 30min do lodówki.
Na patelni z dodatkiem oleju lub patelni grilowej smażyć burgery ( około 3-4 minut z każdej strony).
Bułki przekroić na pól, lekko podpiec w piekarniku.Posmarować majonezem. Na spód włożyć sałatę na nią usmażonego burgera, posmarować ketchupem i musztardą ( lub tylko samym ketchupem) na wierzch ułożyć dodatki- pomidory, cebulę), przykryć drugą połową bułki. Zjeść. Smacznego.
Tagi: burger, cebula, hamburgery, mięso wołowe, ogórek, pomidor, sałata
Fast food domowej roboty – więcej mi nie trzeba, uwielbiam! 🙂
Zdiecie zachęcało do zrobienia zrobiłam i wyszły przepyszne polecam
Pyszny! Uwielbiam domowe burgery 🙂
Najlepsze domowe
Te domowe są najlepsze i najzdrowsze jakie by one nie były, lepiej zjeść takiego 😉 Też takie robię.
Przecudne i przepyszne !!!
Dziękuje