Hamburgery

DSC_4665

Powiem tak, fast food domowej roboty. Kto powiedział, że hamburgery są niezdrowe i kaloryczne :-). Gdy przygotujemy je w domu, zmielimy mięso, doprawimy i usmażymy , dodamy świeże warzywa będą zdrowym i wartościowym posiłłkiem. Burgery z tego przepisu wychodzą bardzo smaczne i mega soczyste. Polecam również zrobienie domowych bułek z sezamem. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z książki Mary Berry & Lucy Young ” Cook Up a Feast”.

Składniki na hamburgery (około 6 sztuk):

  • 500g mięsa mielonego wołowego ( najlepszy zmielony antrykot)
  • 1/2 dużej cebuli lub 1 mała
  • 4 małe korniszony
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 1 żółtko
  • woda ( około 2/3 szklanki)
  • olej do smażenia burgerów

Dodatkowo:

  • bułki hamburgerowe (przepis tutaj)
  • sałata, pomidory, cebula
  • majonez, ketchup, musztarda

Cebulę i korniszony pokroić w drobną kostkę. W misce do mielionego mięsa dodać żółtko, pokrojoną cebulę, korniszony, musztardę i sos Worcester. Dolać zimnej wody ( zwiąże kolagen w mięsie). Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrobić mięso na głatką masę.

Z tak wyrobionego mięsa formować burgery. Uformowane włożyć na 30min do lodówki.

Na patelni z dodatkiem oleju lub patelni grilowej smażyć burgery ( około 3-4 minut z każdej strony).

Bułki przekroić na pól, lekko podpiec w piekarniku.Posmarować majonezem. Na spód włożyć sałatę na nią usmażonego burgera, posmarować ketchupem i musztardą ( lub tylko samym ketchupem) na wierzch ułożyć dodatki- pomidory, cebulę), przykryć drugą połową bułki. Zjeść. Smacznego.

DSC_4659

 

 

Tagi: , , , , , ,

komentarzy 7

  1. Marcelina 25 listopada 2014 at 20:18 Reply

    Fast food domowej roboty – więcej mi nie trzeba, uwielbiam! 🙂

  2. Ola88 23 listopada 2014 at 12:03 Reply

    Zdiecie zachęcało do zrobienia zrobiłam i wyszły przepyszne polecam

  3. domowacukierniaewy 23 listopada 2014 at 08:20 Reply

    Pyszny! Uwielbiam domowe burgery 🙂

    • mariola1903 23 listopada 2014 at 12:01 Reply

      Najlepsze domowe

  4. http://cynamon.net.pl 21 listopada 2014 at 15:12 Reply

    Te domowe są najlepsze i najzdrowsze jakie by one nie były, lepiej zjeść takiego 😉 Też takie robię.

  5. Clauditte Miss Cooking 21 listopada 2014 at 11:31 Reply

    Przecudne i przepyszne !!!

    • mariola1903 23 listopada 2014 at 12:01 Reply

      Dziękuje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize