Gyros

Gyros

Gyros

Gyros z kurczaka to danie bardzo proste do przygotowania. Marynowany kurczak z tego przepisu jest bardzo aromatyczny, soczysty rozpływa się w ustach. Z dodatkiem chleba pita, pomidorów, cebuli i sosu tzatziki  tworzy przepyszne danie. Gyros to murowany hit. 

Świetna propozycja na różnego rodzaju imprezy, domówki. Chleb pita pokroić w ćwiartki, obok  ułożyć kurczaka, pomidory, cebule, sałatę i sos tzatziki. Wszystko podać na drewnianej desce do serwowania potraw.Polecam

Składniki na gyros:

  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 ząbek czosnku posiekany na plasterki
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 3 łyżki soki z cytryny
  • 2 łyżki stołowe papryki wędzonej (słodka mielona)
  • 2 szczypty chilli w płatkach  lub chili w proszku
  • 1 łyżka stołowa suszonego tymianku
  • 60ml oliwy z oliwek
  • 600g podudzia z kurczaka (bez kości)

Dodatkowo:

  • sos tzatziki
  • chleb pita
  • 1 cebula czerwona pokrojona w piórka
  • pomidory pokrojone w plasterki
  • suszone oregano do posypania kurczaka po przygotowaniu

Składniki na sos tzatziki

  • 300g jogurtu
  • 1 ogórek
  • 1/2 ząbka  czosnku
  • 1 łyżka octu winnego (do ogórka)
  • 2 łyżki octu winnego
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • salata
  • sól
  • pieprz

kurczak

Wszystkie przyprawy umieścić w blenderze, zmiksować (lub umieścić w moździerzu i ugnieść na proszek) Dodać oliwe z oliwek wymieszać ze składnikami.

Kurczaka pokroić w paski i przełożyć do  miski. Wlać marynatę natrzeć i wymieszać. Odstawić do lodówki najlepiej na 12 godzin (im dłużej marynujemy tym lepszy i smaczniejszy będzie kurczak.

Smażyć kurczaka na rozgrzanej patelni  partiami(ważne!) 3-4 minuty (kurczak ma być usmażony a nie ugotowany).

sos tzatziki

Ogórka umyć, obrać .Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać sól i jedną łyżkę octu winnego, odstawić.

Do jogurtu dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i ocet winny.

Ogórka bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać do jogurtu, wymieszać doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

 

 

 

 

 

Tagi: , , , , , , , , ,

komentarze 2

  1. zlogo 12 marca 2018 at 09:00 Reply

    Bez sosu jednak jest lepszy, nie zamula 🙂

    • mariola1903 15 marca 2018 at 17:16 Reply

      Kto jak woli pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize