Gyros
Gyros z kurczaka to danie bardzo proste do przygotowania. Marynowany kurczak z tego przepisu jest bardzo aromatyczny, soczysty rozpływa się w ustach. Z dodatkiem chleba pita, pomidorów, cebuli i sosu tzatziki tworzy przepyszne danie. Gyros to murowany hit.
Świetna propozycja na różnego rodzaju imprezy, domówki. Chleb pita pokroić w ćwiartki, obok ułożyć kurczaka, pomidory, cebule, sałatę i sos tzatziki. Wszystko podać na drewnianej desce do serwowania potraw.Polecam
Składniki na gyros:
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 1 ząbek czosnku posiekany na plasterki
- skórka otarta z całej cytryny
- 3 łyżki soki z cytryny
- 2 łyżki stołowe papryki wędzonej (słodka mielona)
- 2 szczypty chilli w płatkach lub chili w proszku
- 1 łyżka stołowa suszonego tymianku
- 60ml oliwy z oliwek
- 600g podudzia z kurczaka (bez kości)
Dodatkowo:
- sos tzatziki
- chleb pita
- 1 cebula czerwona pokrojona w piórka
- pomidory pokrojone w plasterki
- suszone oregano do posypania kurczaka po przygotowaniu
Składniki na sos tzatziki
- 300g jogurtu
- 1 ogórek
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka octu winnego (do ogórka)
- 2 łyżki octu winnego
- pęczek koperku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- salata
- sól
- pieprz
kurczak
Wszystkie przyprawy umieścić w blenderze, zmiksować (lub umieścić w moździerzu i ugnieść na proszek) Dodać oliwe z oliwek wymieszać ze składnikami.
Kurczaka pokroić w paski i przełożyć do miski. Wlać marynatę natrzeć i wymieszać. Odstawić do lodówki najlepiej na 12 godzin (im dłużej marynujemy tym lepszy i smaczniejszy będzie kurczak.
Smażyć kurczaka na rozgrzanej patelni partiami(ważne!) 3-4 minuty (kurczak ma być usmażony a nie ugotowany).
sos tzatziki
Ogórka umyć, obrać .Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać sól i jedną łyżkę octu winnego, odstawić.
Do jogurtu dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i ocet winny.
Ogórka bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać do jogurtu, wymieszać doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Tagi: chleb pita, gyros, gyros przepis z kurczaka, jogurt, kurczak, ogórek, pomidory, sałata, sos, sos tzatziki
Bez sosu jednak jest lepszy, nie zamula 🙂
Kto jak woli pozdrawiam