Gorąca czekolada
Mroźne zimowe wieczory, kto z nas nie marzy o kubku gorącej czekolady. Przepis, który Wam podaje jest genialny. Przygotowujemy proszek czekoladowy, przekładamy do pojemnika i mamy gotowy mix czekoladowy. Jeśli najdzie nas ochota na gorącą czekoladę otwieramy słoiczek i oto jest. Czekolada jest przepyszna, gęsta i aksamitna. Polecam
Składniki na około 8 porcji:
- 100g dobrej jakości gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 50g cukru pudru
- 50g kakao
- 25g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 25g czekoladowego napoju typu Nesquik, Puchatek
- szczypta soli
Dodatkowo:
- pianki marshmallow
- skórka starta z pomarańczy
- szczypta cynamonu
- starta czekolada
Czekoladę włożyć do lodówki na około 1/2 godziny aby stwardniała. Do malaksera włożyć połamana czekoladę, miksować do momentu aż czekolada będzie miała konsystencję małych kuleczek. Jeżeli nie mamy malaksera czekoladę można zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać resztę składników i ponownie zmiksować. Tak przygotowany proszek przełożyć do szczelnego pojemnika lub słoika. Przechowywać do tygodnia w suchym miejscu.
Gdy przyjdzie nam ochota na gorącą czekoladę:
W rondelku z grubym dnem wlać szklankę (250ml) mleka, dodać 2 kopiaste łyżki stołowe proszku. Podgrzewać wszystko około 5 min cały czas mieszając rózgą( nie zagotować) aż czekolada zgęstnieje.
Gotową czekoladę przelać do kubka, dodać dodatki według swojego uznania. Smacznego 🙂
Inspiracja: Ultimate Hot Chocolate Recipe | Mike Cooper |
Tagi: ciemna czekolada, cukier, czekolada, czekolada deserowa, gorzka czekolada, kakao, mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana, napój czekoladowy, pianka marshmalollow, skórka otarta z pomarańczy
Gorącej czekolady gdy za oknem zima nigdy dość! 🙂
Prawda 🙂 pozdrawiam
W Sam raz Na zimne wieczory