Gofry

Gofry

Gofry

Zakup gofrownicy planowałam od dawna. Mąż na jej widok powiedział – kolejny gadżet  i dodał  nie będziesz mieć czasu na robienie gofrów:-) Założymy się :-). No i zaczęłam testowanie gofrownicy i przepisów na pyszne gofry. Przepis, który podaję poniżej, został przetestowany parokrotnie i według mnie i reszty rodzinki jest najlepszy. Co do długości pieczenia wiele zależy od mocy i rodzaju gofrownicy. Pamiętajmy o tym aby gofry studzić na kratce, dzięki temu zachowują swoją chrupkość. Zakładam, że nie jest to ostatni przepis na ten pyszny deser. Może pełnoziarniste??A zgadnijcie kto w domu został największym fanem gofrów;-).

Składniki na gofry około 10 szt.

  • 1.5  szklanka mąki pszennej*
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 2.5 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

*Szklanka o pojemności 250ml

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrami, miksując dodać mleko, wodę, olej, mąkę i proszek do pieczenia. W osobnej misce ubić białka, dodać do masy delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto na gofry odstawić  aby odpoczęło na 15 min ( nie jest to konieczne).

Gofrownicę rozgrzać. Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcję ciasta ( ja to robię przy pomocy chochelki) i piec  gofry około 6 min ( w zależności od rodzaju i mocy gofrownicy) Upieczone gofry mają mieć złoty kolor, być chrupiące z zewnątrz a zarazem miękkie i puszyste w środku.

Upieczone gofry studzić na kratce (by nie straciły swojej chrupkości). Podajemy z bitą śmietaną, dżemem, owocami czy lekko posypane cukrem pudrem :–).

Gofry

 

Gofry

Tagi: , , , , , , , , , , ,

komentarze 3

  1. Beat 8 listopada 2016 at 19:38 Reply

    Takie właśnie gofry lubię, z malinami smakują najlepiej

  2. Greg 22 czerwca 2016 at 16:07 Reply

    Dzisiaj zrobiłem pycha

  3. rategazelle 30 października 2015 at 19:11 Reply

    wyglądają przepięknie! aż można ślinotoku dostać
    Zapraszam do mnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize