Źródło inspiracji: ” Brownies and bars ” by Liz Franklin
Flapjacks popularne na Wyspach batoniki owsiane z bakaliami lub innymi dodatkami. Flapjack nie może być za suchy ani za wilgotny. Idealny to kruchy z zewnątrz i ciągnący w środku. Zdrowy batonik idealny na przekąske czy drugie śniadanie. Nie byłam ich fanką na początku lecz jak to mówią „apetyt rośnie w miare jedzenia”. Jedno jest pewne uzależniają. Jeżeli jesteście wielbicielami batoników owsianych czy musli ten przepis jest dla Was.
Rozmiar formy: prostokątna 20cm x 25cm ( ja użyłam kwadratowej 23cm x23cm )
Składniki:
- 180g masła
- 180g brązowego cukru
- 4 łyżki golden syrup*, syropu klonowego lub miodu
- 375g płatków owsianych
- 50g płatków kukurydzianych
- 85g rodzynek ( zalać wrzątkiem, odstawić na 15 min, po czym odcedzić na sitku)
Piekarnik nastawić na 180º.C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W garnku rozpuścić masło, cukier i syrop. W misce wymieszać płatki owsiane, kukurydziane i rodzynki. Dodać suche składniki do rozpuszczonego masła energicznie mieszając. Gotową pastę wyłożyć na wcześniej wyłożoną papierem formę, przyciskając lekko do dna. Piec 20-25 min. Wyłożyć z piekarnika studzić przez ok 10 min, po czym pokroić krajankę w kwadraty lub prostokąty. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do 7 dni.
* Ciemnozłoty, gęsty syrop, by-product przy rafinowaniu cukru z trzciny cukrowej, do nabycia w Polsce w w delikatesach Marks&Spencer i większości sklepów ekologicznych.
anytsujx
2013/09/03 17:46:21
Przepysznie Ci wyszły, porywam kilka ze sobą ;), pozdrawiam :-).
ewa_ciasteczkowakraina
2013/09/02 18:45:01
{yszne, zdrowe – czego chcieć więcej? Mniam! 🙂
karmel-itka
2013/08/31 18:05:13
najlepsze słodkości pod słońcem! :]