Fajitas z Kurczaka
Przepis Jamiego Olivera na danie kuchni meksykańskiej. Przepyszny kurczak z warzywami podawany z plackami tortilla. Smaczne i idealne na obiad, podwieczorek czy jako danie popisowe na imprezę. Polecam
Składniki na Fajitas:
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- szczypta mielonego kminku
- 1 limonka
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- 50g sera cheddar
- 150ml kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu
- 4 tortille
Składniki na sos salsa:
- ok.15 dojrzałych pomidorów koktajlowych
- pęczek kolendry
- 1 papryczkę chili
- 1 limonkę
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek
Filety oczyszczamy, myjemy, kroimy na cienkie paski. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda i kroimy w długie paski. Wszystkie składniki wkładamy do miski dodajemy sok wyciśnięty 1/2 limonki, paprykę, kminek, sól, pieprz, odrobinę oliwy i mieszamy . Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania salsy.
Salsa:
Papryczkę umyć i pokroić. Pomidorki umyć i pokroić na bardzo małe kawałki. Kolendrę posiekać. Pomidory wymieszać z chili, kolendrą, odrobiną oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni grillowej smażyć przygotowane wcześniej piersi z kawałkami warzyw (około 6-10 min). Pod koniec smażenia dodać sok wyciśnięty z 1/2 limonki.
Przygotowanie tortilli fajitas
- Tortillę podgrzać i położyć na talerzu.
- Posmarować kwaśną śmietaną
- dodać gorącego kurczaka z warzywami
- dodać salsę
- ser
- zawijać
- jeść 🙂
Tagi: cebula, fajitas, kurczak, limonki, papryczki chili, papryka, pomidory
Dodaj komentarz