Fajitas z Kurczaka

DSC_6287-004

Fajitas z Kurczaka

Przepis Jamiego Olivera na danie kuchni meksykańskiej. Przepyszny kurczak z warzywami podawany z plackami tortilla. Smaczne i idealne na obiad, podwieczorek czy jako danie popisowe na imprezę. Polecam

Składniki na Fajitas:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka  papryki w proszku
  • szczypta mielonego kminku
  • 1 limonka
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • 50g sera cheddar
  • 150ml kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu
  • 4 tortille

Składniki na sos salsa:

  • ok.15 dojrzałych pomidorów koktajlowych
  • pęczek kolendry
  • 1 papryczkę chili
  • 1 limonkę
  • sól morska
  •  świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek

Filety oczyszczamy, myjemy, kroimy na cienkie paski. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda i  kroimy w długie paski. Wszystkie składniki wkładamy do miski dodajemy sok wyciśnięty 1/2 limonki, paprykę, kminek, sól, pieprz, odrobinę oliwy i mieszamy . Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania salsy.

Salsa:

Papryczkę umyć i pokroić. Pomidorki umyć i pokroić na bardzo małe kawałki. Kolendrę posiekać. Pomidory wymieszać z chili, kolendrą, odrobiną oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na patelni grillowej smażyć przygotowane wcześniej piersi z kawałkami warzyw (około 6-10 min). Pod koniec  smażenia dodać sok wyciśnięty z 1/2 limonki.

Przygotowanie tortilli  fajitas

  1. Tortillę  podgrzać i  położyć na talerzu.
  2. Posmarować kwaśną śmietaną
  3. dodać gorącego kurczaka z warzywami
  4. dodać salsę
  5. ser
  6. zawijać
  7. jeść 🙂

DSC_6282-002

Tagi: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize