Deser bardzo popularny na wyspach.Powstał w XIX wieku w college’u Eton i tradycyjnie podawany jest podczas zawodów krykieta. A oto jego trzy magiczne skladniki: truskawki bita śmietana i pokruszona beza. Zamiast truskawek wspaniale pasują inne owoce:maliny, banany, jeżyny, jagody. Polecam
Składniki na 4-6 porcji:
- 500g truskawek
- 2-3 łyżki stołowe cukru (lub 2 łyżki miodu)
- 500ml śmietany kremówki
- 6-8 średnich bez takich jak tutaj.
Obrane i umyte truskawki pokroić na ćwiartki. Posypać cukrem, parę truskawek rozgnieść widelcem by puściły trochę soku. Odstawić
Śmietanę kremówkę ubić. Bezy pokruszyć dodać do śmietany kremówki wymieszać. Na końcu dodać truskawki, delikatnie wymieszać. Nakładać do pucharków i podawać. Zamiast mieszać truskawki z kremówką , można nakładać je warstwowo- truskawki- kremówka z bezami- truskawki – kremówka…….
Źródło: Magazyn „Food&Wine”
Tagi: banany, bezy, białka, bita śmietana, cukier, jagody, jeżyny, maliny, miód, śmietana kremówka, truskawki, wykorzystanie białek
Cudo 😉 bardzo dawno nie robiłam, ale w sezonie na truskawki chociaż raz by wypadało 😉
Uwielbiam go 🙂