Eton Mess

DSC_5866-2

Deser bardzo popularny na wyspach.Powstał w XIX wieku w college’u Eton i tradycyjnie podawany jest podczas zawodów krykieta. A oto jego trzy magiczne skladniki: truskawki bita śmietana i pokruszona beza. Zamiast truskawek wspaniale pasują inne owoce:maliny, banany, jeżyny, jagody. Polecam

Składniki na 4-6 porcji:

  • 500g truskawek
  • 2-3 łyżki stołowe cukru (lub 2 łyżki miodu)
  • 500ml śmietany kremówki
  • 6-8 średnich bez takich jak tutaj.

Obrane i umyte truskawki pokroić na ćwiartki. Posypać cukrem, parę truskawek rozgnieść widelcem by puściły trochę soku. Odstawić

Śmietanę kremówkę ubić. Bezy pokruszyć dodać do śmietany kremówki wymieszać. Na końcu dodać truskawki, delikatnie wymieszać. Nakładać do pucharków i podawać. Zamiast mieszać truskawki z kremówką , można nakładać je warstwowo- truskawki- kremówka z bezami- truskawki – kremówka…….

 

DSC_5869-3
DSC_5872-2

Źródło: Magazyn „Food&Wine”

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

Tagi: , , , , , , , , , , ,

komentarze 2

  1. Ania_S 2 lipca 2015 at 04:23 Reply

    Cudo 😉 bardzo dawno nie robiłam, ale w sezonie na truskawki chociaż raz by wypadało 😉

  2. gin 22 czerwca 2015 at 18:11 Reply

    Uwielbiam go 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize