Przepyszne drożdżówki domowej roboty, sklepowe mogą się schować:-) Wbrew pozorom bardzo łatwe w przygotowaniu. Ciasto fajnie się wyrabia i wałkuje. Polecam bardzo….
Składniki ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej*
- 3/4 szklanki mleka
- 1 torebka suchych drożdży (7g)*
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 50g ( 1/4 kostki) rozpuszczonego masła
- 1 łyżka ekstraktu (lub cukru) waniliowego
- 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
- mąka do podsypywania stolnicy
Składniki nadzienia:
- powidła śliwkowe
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki gorącej wody
szklanka o pojemności 250ml *
Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i skórką. Mleko podgrzać ( ma być letnie). Jajka rozbełtać widelcem.
Do mąki z cukrem i skórką dodać jajka, wlać mleko i solidnie wyrabiać ciasto. Możemy to robić dłonią, możemy też drewniana łyżką. Ciasto ma być dosyć gęste, napowietrzone, sprężyste i mało kleiste. Do tak przygotowanego ciasta dolać rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz całość porządnie wyrabobić ( ja wszystko wyrabiałam od początku mikserem z końcówką haka) . Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić całość do wyrośnięcia na około 1- 1.5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną mąka stolnicę, uformować kulę (nie zagniatać ponownie, ciasto ma się tylko lekko odgazować). Odkłożyć na bok stolnicy, przykryć ściereczką. Z ciasta oderwać kawałki wielkości mniej więcej pięści. Rozwałkować je na grubość około 0.5 cm, posmarować cienko powidłami. Chwycić za jeden z dłuższch boków i zawijać, na dwa ( jak kartkę papieru dwa razy złożyć:-) ) , powstały pas zwiniętego ciasta pokroić na równe kawałki, a następnie każdy z kawałków skręcać w rodzaju muszki (mam na myśli część ubioru męskiego, a nie owada;-)).
Tak przygotowane bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach 3-4 cm, przykryć ściereczką i odstawć jeszcze na jakieś 20-30 minut.
W tym czasie przygotować lukier ucierając wszystkie jego składniki do momentu, aż masa będzie spływała z łyżki jednolitym, ciężkim strumieniem.
Wyrośnięte pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut do wyrośnięcia i zarumienia ( ja piekłam swoje około 12-15 minut) . Mocno ciepłe posmarować lukrem.

Żródło przepisu: Tutaj
Tagi: drożdże, drożdzowe, masło, powidła śliwkowe, starta skórka z cytryny
Ale świetnie pozwijane! I oczywiście, że przy domowych te sklepowe się chowają!
Dzięki
jakie zgrabne!
No prawie mi się udało:-), pozdrawiam:-)