Drożdżówki z powidłami.

DSC_4416

Przepyszne drożdżówki domowej roboty, sklepowe mogą się schować:-) Wbrew pozorom bardzo łatwe w przygotowaniu. Ciasto fajnie się wyrabia i wałkuje. Polecam bardzo….

Składniki ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej*
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 torebka suchych drożdży (7g)*
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 50g ( 1/4 kostki) rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka ekstraktu (lub cukru) waniliowego
  • 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • mąka do podsypywania stolnicy

 

Składniki nadzienia:

  • powidła śliwkowe

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody

szklanka o pojemności 250ml *

Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i skórką. Mleko podgrzać ( ma być letnie). Jajka rozbełtać widelcem.
Do mąki z cukrem i skórką dodać jajka, wlać mleko i solidnie wyrabiać ciasto. Możemy to robić dłonią, możemy też drewniana łyżką. Ciasto ma być dosyć gęste, napowietrzone, sprężyste i mało kleiste. Do tak przygotowanego ciasta dolać rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz całość porządnie wyrabobić ( ja wszystko wyrabiałam od początku mikserem z końcówką  haka) . Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić całość do wyrośnięcia na około 1- 1.5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną mąka stolnicę, uformować kulę (nie zagniatać ponownie, ciasto ma się tylko lekko odgazować). Odkłożyć na bok stolnicy, przykryć ściereczką. Z ciasta oderwać kawałki wielkości mniej więcej pięści. Rozwałkować je na grubość około 0.5 cm, posmarować cienko powidłami. Chwycić za jeden z  dłuższch boków i zawijać, na dwa ( jak kartkę papieru dwa razy złożyć:-) ) , powstały pas zwiniętego ciasta pokroić na równe kawałki, a następnie każdy z kawałków skręcać w rodzaju muszki (mam na myśli część ubioru męskiego, a nie owada;-)).
Tak przygotowane bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach 3-4 cm, przykryć ściereczką i odstawć jeszcze na jakieś 20-30 minut.
W tym czasie przygotować lukier ucierając wszystkie jego składniki do momentu, aż masa będzie spływała z łyżki jednolitym, ciężkim strumieniem.
Wyrośnięte pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut do wyrośnięcia i  zarumienia ( ja piekłam swoje około 12-15 minut) .  Mocno ciepłe posmarować lukrem.
DSC_4421
 Żródło przepisu: Tutaj 

Imieniny u cioci

Tagi: , , , ,

komentarze 4

  1. Łukasz 19 listopada 2014 at 21:04 Reply

    Ale świetnie pozwijane! I oczywiście, że przy domowych te sklepowe się chowają!

    • mariola1903 20 listopada 2014 at 15:47 Reply

      Dzięki

  2. Kaś 17 listopada 2014 at 17:27 Reply

    jakie zgrabne!

    • mariola1903 17 listopada 2014 at 18:07 Reply

      No prawie mi się udało:-), pozdrawiam:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize