Donaty amerykańskie (pączki z dziurką)

DSC_2418-6

Doughnuts (donuts) to moja propozycja na nadchodzący Tłusty Czwartek. Pączki amerykańskie przypominające z wyglądu nasze oponki. Dekorowane różnego rodzaju polewami, posypkami jak również często nadziewane kremem. W smaku trochę inne od naszych tradycyjnych pączków. Dodatkowym  plusem donatów  jest również to,  iż nie pochłaniają tłuszczu podczas pieczenia.Moje pączki wyszły puszyste i mięciutkie bardzo smakowały mojej rodzince.  Przepis mogę Wam śmiało polecić.

Składniki na ciasto (20 sztuk) :

  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszenne
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g )
  • szczypta soli
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 100g masła (roztopionego)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącego mleka lub wody
  • barwnik spożywczy (jeżeli chcemy uzyskać kolorowy lukier)

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • posypka

W misce miksera wymieszać przesianą mąkę, cukier, drożdże, sól.  Dodać mleko, żółtka i roztopione  masło. Ciasto wyrabiać  do momentu aż stanie się miękkie i bardzo gładkie ma przypominać plastelinę ( ja swoje wyrabiam mikserem z hakiem). Ciasto może się kleić jednak starajcie się nie dosypywać mąki. Gotowe ciasto uformować w kulę, wyłożyć do wcześniej lekko posmarowanej olejem miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 h do podwojenia swojej objętości.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na grubość 1 cm. Przy pomocy szklanki wykrawać duże kółka (średnica około 8 cm) i następnie kieliszkiem bądź nakrętką od butelki wykrawać mniejsze kółka w środku (średnica 3.5 cm).

Tak przygotowane donaty odstawiać na podsypaną mąką blaszkę. Pączki odstawić na 20 min do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu smażyć donaty w rozgrzanym tłuszczu  ( 180ºC)  po ok.40 sekund z każdej strony. Usmażone wyjąć i  odkładać do odsączenia na ręcznik papierowy.

Jeszcze ciepłe lukrować.

 Przygotowanie lukru: 

Wszystkie składniki ucieramy łyżką w miseczce. Jeżeli lukier wydaje nam się za gęsty dodać wody gdy za rzadki dosypać więcej pudru.

Gdy chcemy uzyskać kolorowy lukier dodajemy barwnik spożywczy.

DSC_2441

 

DSC_2446

DSC_2440

DSC_2449

Źródło inspiracji: taste.com.au

Tłusty czwartek 2014

Tagi: , , , , ,

komentarzy 7

  1. mariola1903 27 lutego 2014 at 23:11 Reply

    Dziękuje za miłe komentarze pozdrawiam serdecznie

  2. Kasia 27 lutego 2014 at 23:10 Reply

    Robiłam je dzisiaj są przepyszne

  3. nikol 27 lutego 2014 at 18:43 Reply

    Na pewno smaczne, a takie z kolorowym lukrem i posypką, niesamowicie kuszą i cieszą oko 😉

    Pozdrawiam serdecznie!

  4. RENATA 27 lutego 2014 at 12:29 Reply

    masakra jakie one sa pyszne polecam !!!

  5. domowacukierniaewy.blox.pl 27 lutego 2014 at 06:49 Reply

    Są wspaniałe 🙂 Poproszę o kilka do porannej kawy!

  6. pati 26 lutego 2014 at 22:05 Reply

    Pycha

  7. kasia 26 lutego 2014 at 18:07 Reply

    Boskie te pączki:-))

Skomentuj kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize