Doughnuts (donuts) to moja propozycja na nadchodzący Tłusty Czwartek. Pączki amerykańskie przypominające z wyglądu nasze oponki. Dekorowane różnego rodzaju polewami, posypkami jak również często nadziewane kremem. W smaku trochę inne od naszych tradycyjnych pączków. Dodatkowym plusem donatów jest również to, iż nie pochłaniają tłuszczu podczas pieczenia.Moje pączki wyszły puszyste i mięciutkie bardzo smakowały mojej rodzince. Przepis mogę Wam śmiało polecić.
Składniki na ciasto (20 sztuk) :
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszenne
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g )
- szczypta soli
- 1 szklanka letniego mleka
- 100g masła (roztopionego)
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącego mleka lub wody
- barwnik spożywczy (jeżeli chcemy uzyskać kolorowy lukier)
Dodatkowo
- olej do smażenia
- posypka
W misce miksera wymieszać przesianą mąkę, cukier, drożdże, sól. Dodać mleko, żółtka i roztopione masło. Ciasto wyrabiać do momentu aż stanie się miękkie i bardzo gładkie ma przypominać plastelinę ( ja swoje wyrabiam mikserem z hakiem). Ciasto może się kleić jednak starajcie się nie dosypywać mąki. Gotowe ciasto uformować w kulę, wyłożyć do wcześniej lekko posmarowanej olejem miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 h do podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na grubość 1 cm. Przy pomocy szklanki wykrawać duże kółka (średnica około 8 cm) i następnie kieliszkiem bądź nakrętką od butelki wykrawać mniejsze kółka w środku (średnica 3.5 cm).
Tak przygotowane donaty odstawiać na podsypaną mąką blaszkę. Pączki odstawić na 20 min do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu smażyć donaty w rozgrzanym tłuszczu ( 180ºC) po ok.40 sekund z każdej strony. Usmażone wyjąć i odkładać do odsączenia na ręcznik papierowy.
Jeszcze ciepłe lukrować.
Przygotowanie lukru:
Wszystkie składniki ucieramy łyżką w miseczce. Jeżeli lukier wydaje nam się za gęsty dodać wody gdy za rzadki dosypać więcej pudru.
Gdy chcemy uzyskać kolorowy lukier dodajemy barwnik spożywczy.
Źródło inspiracji: taste.com.au
Tagi: Ciasto drożdżowe, mąka pszenna, mleko, olej, polewa lukrowa, suche drożdże
Dziękuje za miłe komentarze pozdrawiam serdecznie
Robiłam je dzisiaj są przepyszne
Na pewno smaczne, a takie z kolorowym lukrem i posypką, niesamowicie kuszą i cieszą oko 😉
Pozdrawiam serdecznie!
masakra jakie one sa pyszne polecam !!!
Są wspaniałe 🙂 Poproszę o kilka do porannej kawy!
Pycha
Boskie te pączki:-))