Brownie z tego przepisu są przepyszne!! Magiczny składnik to daktyle. Powodują że ciasto jest wilgotne i bardzo czekoladowe. Najlepiej smakują na ciepło z gałką lodów waniliowych i świeżymi owocami w sezonie. Ciasto długo zachowuje świeżość, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecam
Forma do pieczenia: prostokątna wymiarach 24cm x30cm .
Składniki:
- 2 szklanki pokrojonych suszonych daktyli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 gorącej przegotowanej wody
- 200 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki i ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka przesianego ciemnego kakao
- 1 szklanka mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 gramów drobno posiekanej dobrej jakości gorzkiej czekolady min 50% kakao
Piekarnik rozgrzać do 160 °C. Foremkę o wymiarach 30×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Daktyle włożyć do dużej miski, dodać sodę, zalać wrzątkiem i wymieszać.Następnie dodać masło, mieszać do momentu aż się rozpuści. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie rozetrzeć daktyle widelcem na gładką masę. Dodać jajka i wanilię. Dokładnie wymieszać. Wsypać cukier, kakao, mąkę i proszek do pieczenia.Wszystkie składniki zmiksować. Na końcu do zmiksowanej masy dodać posiekaną gorzką czekoladę, wymieszać.
Przełożyć do foremki. Piec około 50 minut w 160C (piekarnik z termoobiegiem) . Ostudzić.
Najlepsze
Tagi: czekolada deserowa, daktyle, gorzka czekolada, jajka, kakao, mąka pszenna, masło
Dodaj komentarz