Czekoladowa Pavlova

DSC_2301-3

 

Ciasto marzenie połączenie które uwielbiam beza czekolada, krem z mascarpone wszystko posypane ulubionymi smakołykami i polane sosem czekoladowym. Czy jest coś lepszego??:-) Ta pavlova skusi każdego, będzie tez idealnym deserem na  nadchodzące walentynki. Bezę można przygotować dzień wcześniej a przełożyć kremem tuż przed podaniem. Polecam

 Składniki na bezę*:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
  • 50g gorzkiej czekolady ( 70% kakao), drobno posiekanej

Składniki na krem: 

  • 250g serka mascarpone
  • 300ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mocnej kawy (wcześniej zaparzonej i wystudzonej)

Składniki na sos czekoladowy:

  • 1/3 szklanki cukru
  • 100ml mocnej kawy (wcześniej zaparzonej i wystudzonej)
  • 3 łyżki kakao

Dodatkowo

  • cukierki Maltesers
  • uprażone orzeszki pekan ( piec w piekarniku w 175ºC przez 5 min.)

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.

Bezy:

Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo (ważne) po jednej łyżce cukru. Ubijać do momentu, aż masa bezowa będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać kakao delikatnie wmieszać do masy używając przy tym łyżki następnie dodać ocet i posiekaną czekoladę, wymieszać.

Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy 15 cm . Wyłożyć na nie bezy, wyrównać          ( zostawić trochę miejsca między okręgami- bezy rosną podczas pieczenia) . Wstawić do piekarnika i i natychmiast zmniejszyć temperaturę do  do 140ºC . Piec przez ok. 1 godzinę i 15 minut. Gotowe powinny wyglądać na chrupiące na brzegach i suche na górze. Gdy bezy są już gotowe wyłączyć piekarnik i wystudzić całkowicie w uchylonym piekarniku.

Krem:

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, serek mascarpone, kawę, wymieszać.

Sos czekoladowy:

W niedużym garnuszku wlać kawę, wsypać kakao i cukier. Podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści i stanie się gęsty. Odstawić i wystudzić.

 

Na talerz lub paterze położyć pierwszy blat, rozsmarować równo połową kremu posypać orzeszkami i maltesersami, przykryć drugim blatem, rozsmarować drugą połową kremu posypać orzeszkami i maltesersami. Polać gotowym sosem czekoladowym. Smacznego.

* Gdy 2 blaty nie mieszczą się nam na jednej blaszce możemy wykorzystać dwie blaszki ale pamiętajmy aby je piec w piekarniku z termoobiegiem.

Gdy nie mamy takiego piekarnika musimy 2 bezy przygotować osobno (bezy nie lubią czekać:-)

 

DSC_2291-2

 

DSC_2283

Mascarpone Karnawał 2014

Słodkie Walentynki 2014

Walentynki - czym TO się je?

komentarzy 7

  1. Aga 5 czerwca 2014 at 16:51 Reply

    Wyglada fantastycznie…

  2. Pan Deserek :) 24 lutego 2014 at 13:22 Reply

    Ale to musi być pyszne ! Coś fantastycznego 😉

  3. Shabbyeat 13 lutego 2014 at 09:01 Reply

    cudo! dzięki za udział w akcji Słodkie Walentynki!

  4. kasia 13 lutego 2014 at 07:38 Reply

    Niesamowicie walentynkowy deser! 🙂 Hiper-odswietny! Jesli o mnie chodzi, to poprosze! 😉

    Jest mi niesamowicie milo, ze bierzesz udzial w akcji!
    Kasia
    http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

  5. Renata 12 lutego 2014 at 19:52 Reply

    Mniam! W wersji czekoladowej dotąd nie testowałam – widzę, że KONIECZNIE muszę spróbować.

  6. paul 12 lutego 2014 at 19:36 Reply

    Boska:-)

  7. soulstorm-everywhere 12 lutego 2014 at 19:01 Reply

    ten deser jeszcze przede mną… 🙂

Skomentuj Renata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize