Crumble z truskawkami i rabarbarem
Połączenie truskawek i rabarbaru tym razem pod słodką kruszonką. Crumble z truskawkami i rabarbarem połączenie kwaśnego rabarbaru i słodkich truskawek dla tych którzy nie mieli okazji spróbować zachęcam do przetestowania przepisów. Nasz obecny hit…crumble z truskawkami i rabarbarem
4-5 sztuk ceramicznych foremek do zapiekania lub jedno większe naczynie.
Składniki:
- 1 szklanka rabarbaru
- 1 szklanka truskawek
- 1/4-1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki na crumble:
- 100g masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka maki
- szczypta soli
Rabarbar umyć, osuszyć, poodcinać końce i pokroić w niedużą kostkę, jeśli są grube, dodatkowo przekroić wzdłuż. Truskawki także umyć, osuszyć i przekroić na pół, większe na ćwiartki.
Pokrojony rabarbar i truskawki posypać cukrem i maka, wymieszać tak aby były obtoczone.
Mąkę, płatki owsiane i cukier umieścić w misce . Dodać pokrojone w drobną kostkę masło. Wyrobić kruszonkę.
Na przygotowany rabarbar i truskawki rozłożyć kruszonkę, wstawić do nagrzanego piekarnika 170Ci zapiekać około 35 – 40 minut .
Gotowe wyjąć , wystudzić około 15 min i podawać z bitą śmietaną lodami lub solo:-). Idealny przepis na pyszne Crumble z truskawkami i rabarbarem.

Tagi: Crumble z truskawkami i rabarbarem, cukier, cukier brązowy, mąka, płatki owsiane, rabarbar, truskawki
Dodaj komentarz