Crumble z truskawkami i rabarbarem

Crumble z truskawkami i rabarbarem

Połączenie truskawek i rabarbar tym razem pod słodką kruszonką. Crumble z truskawkami i rabarbarem połączenie kwaśnego rabarbaru i słodkich truskawek dla tych którzy nie mieli okazji spróbować zachęcam do przetestowania przepisów. Nasz obecny hit…crumble z truskawkami i rabarbarem

4-5 sztuk  ceramicznych  foremek do zapiekania lub jedno większe naczynie.

Składniki:

  • 1 szklanka rabarbaru
  • 1 szklanka truskawek
  • 1/4-1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Składniki na crumble:

  • 100g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka maki
  • szczypta soli
Rabarbar umyć, osuszyć, poodcinać końce i pokroić w niedużą kostkę, jeśli są grube, dodatkowo przekroić wzdłuż. Truskawki także umyć, osuszyć i przekroić na pół, większe na ćwiartki.
Pokrojony rabarbar  i truskawki posypać cukrem i maka, wymieszać tak aby były obtoczone.
Mąkę, płatki owsiane i cukier umieścić w misce . Dodać pokrojone w drobną kostkę masło. Wyrobić kruszonkę.
Na przygotowany rabarbar i truskawki  rozłożyć kruszonkę, wstawić do nagrzanego piekarnika 170Ci zapiekać około 35 – 40 minut .
Gotowe wyjąć , wystudzić około 15 min i podawać z bitą śmietaną lodami lub solo:-).

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize