Crumble z rabarbarem

 

DSC_5780

Na blogu już jakiś czas znajduje się przepis na Crumble ze śliwkami. Uwielbiam owoce podane pod pyszną chrupiącą kruszonką. Jak nie przepadacie za rabarbarem to podany w takiej postaci napewno Wam zasmakuje. Bardzo smaczny z dodatkiem lodów lub bitej  śmietanty. Polecam

Składniki:

  • 500g rabarbaru
  • 100g cukru (około pół szklanki)
  • skórka starta z jedniej średniej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z jednej średniej pomarańczy

Składniki na kruszonkę:

  • 100g mąki pszennej
  • 100g płatków owsianych
  • 100g masła
  • 4 łyżki stołowe brązowego cukru

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki ( 1-1,5 cm). Pokrojony rabarbar umieścić w żaroodpornym naczyniu lub ramekinach. Posypać cukrem dodać skórkę startą z pomarańczy i sok.

Mąkę, płatki owsiane i cukier umieścić w misce . Dodać pokrojonę w drobną kostkę masło. Wyrobić kruszonkę.

Na przygotowany rabarbar rozłozyć kruszonkę, wstawić do nagrzanego piekarnika 180C ( z termoobiegiem) i zapiekać około 35 – 40 minut . Gotowe wyjąć , wystudzić około 15 min i podawać z bitą śmietaną lodami lub solo:-).

DSC_5790-001

DSC_5793-2

 

Tagi: , , , , , , , ,

1 komentarz

  1. wedelka 15 maja 2015 at 19:25 Reply

    Uwielbiam rabarbarowe crumble 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize