Na blogu już jakiś czas znajduje się przepis na Crumble ze śliwkami. Uwielbiam owoce podane pod pyszną chrupiącą kruszonką. Jak nie przepadacie za rabarbarem to podany w takiej postaci napewno Wam zasmakuje. Bardzo smaczny z dodatkiem lodów lub bitej śmietanty. Polecam
Składniki:
- 500g rabarbaru
- 100g cukru (około pół szklanki)
- skórka starta z jedniej średniej pomarańczy
- sok wyciśnięty z jednej średniej pomarańczy
Składniki na kruszonkę:
- 100g mąki pszennej
- 100g płatków owsianych
- 100g masła
- 4 łyżki stołowe brązowego cukru
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki ( 1-1,5 cm). Pokrojony rabarbar umieścić w żaroodpornym naczyniu lub ramekinach. Posypać cukrem dodać skórkę startą z pomarańczy i sok.
Mąkę, płatki owsiane i cukier umieścić w misce . Dodać pokrojonę w drobną kostkę masło. Wyrobić kruszonkę.
Na przygotowany rabarbar rozłozyć kruszonkę, wstawić do nagrzanego piekarnika 180C ( z termoobiegiem) i zapiekać około 35 – 40 minut . Gotowe wyjąć , wystudzić około 15 min i podawać z bitą śmietaną lodami lub solo:-).
Tagi: bita śmietana, cukier, cukier brązowy, kruszonka, mąka pszenna, masło, owoce sezonowe, płatki owsiane, rabarbar
Uwielbiam rabarbarowe crumble 🙂