Crumble ze śliwkami to mój numer jeden. Tego deseru nie można nie lubić. Pyszna krucha kruszonka z dodatkiem płatków owsianych, orzechówa a pod nią soczyste ciepłe śliwki. Niezwykłe połączenie lekko kwaśnych śliwek ze słodką kruszonką. Crumble bardzo szybko się przygotowywuje i w równie w szybkim tempie znika. Polecam z dodatkiem lodów waniliowych. Pycha.
Składniki na kruszonkę:
- 150g mąki pszennej
- 95g masła
- 50g cukru
- 25g brązowego cukru
- 50g płatków owsianych
- 50g orzechów laskowych ( lekko podpieczonych podzielonych na połówki)
- 1 łyżeczkę wody
Składniki na nadzienie:
- 900g śliwek
- 50g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka mąki pszennej
Rozmiar formy: 6 naczyń żaroodpornych o pojemności 250ml.
W misce posiekać mąkę z zimnym masłem aż powstaną grudki. Dodać cukier i wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie się znów kleić. Następnie dodać brązowy cukier, płatki owsiane, orzechy laskowe, wodę. Przy pomocy widelca „rozetrzeć” ciasto. Kruszonkę schłodzić w zamrażalce przez 10 minut lub w lodówce ok. 30min.
Piekarnik rozgrzać do 200ºC
Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki. Wymieszać z cukrem, cynamonem i mąką.
Śliwki przełożyć do foremek, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 200ºC przez 25 min.
Wyjąć z piekarnika odstawić na 5 min. Podawać – najlepsze z lodami waniliowymi.
ŹRÓDŁO INSPIRACJI: „FROM THE BRITISH FARMHOUSE COOKBOOK” BY SARAH MAYOR
[…] blogu już jakiś czas znajduje się przepis na Crumble ze śliwkami. Uwielbiam owoce podane pod pyszną chrupiącą kruszonką. Jak nie przepadacie za rabarbarem to […]
bardzo smakowało gościom, pozdrawiam
pao77
2013/08/23 13:45:10
Za taki deser oddałabym wszystko!
ewa_ciasteczkowakraina
2013/08/23 13:30:55
Bardzo lubię crumble 🙂 A naczynka do zapiekania urocze! 🙂