Crumble czyli kruszonka ze śliwkami, płatkami owsianymi i orzechami

DSC_0811

Crumble ze śliwkami to mój numer jeden. Tego deseru nie można nie lubić. Pyszna krucha kruszonka z dodatkiem płatków owsianych, orzechówa a  pod nią soczyste ciepłe śliwki. Niezwykłe połączenie lekko kwaśnych śliwek ze słodką kruszonką. Crumble bardzo szybko się przygotowywuje i w równie w  szybkim tempie znika. Polecam z dodatkiem lodów waniliowych. Pycha. 

Składniki na kruszonkę:

  • 150g mąki pszennej
  • 95g masła
  • 50g cukru
  • 25g brązowego cukru
  • 50g płatków owsianych
  • 50g orzechów laskowych ( lekko podpieczonych podzielonych na połówki)
  • 1 łyżeczkę wody

Składniki na nadzienie:

  • 900g śliwek
  • 50g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki pszennej

Rozmiar formy: 6 naczyń żaroodpornych o pojemności 250ml. 

W misce posiekać mąkę z zimnym masłem aż powstaną grudki. Dodać cukier i wyrabiać  do momentu aż ciasto zacznie się znów kleić. Następnie dodać brązowy cukier, płatki owsiane, orzechy laskowe, wodę. Przy pomocy widelca „rozetrzeć” ciasto. Kruszonkę schłodzić w zamrażalce  przez 10 minut lub w lodówce ok. 30min.

Piekarnik rozgrzać do 200ºC

Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki. Wymieszać  z cukrem, cynamonem i mąką.

Śliwki przełożyć do foremek, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 200ºC przez 25 min.

 

Wyjąć z piekarnika odstawić na 5 min. Podawać – najlepsze z lodami waniliowymi.

 

 

 

 

ŹRÓDŁO INSPIRACJI: „FROM THE BRITISH FARMHOUSE COOKBOOK” BY SARAH MAYOR 

 

komentarze 4

  1. […] blogu już jakiś czas znajduje się przepis na Crumble ze śliwkami. Uwielbiam owoce podane pod pyszną chrupiącą kruszonką. Jak nie przepadacie za rabarbarem to […]

  2. kASIA 12 sierpnia 2014 at 14:10 Reply

    bardzo smakowało gościom, pozdrawiam

  3. mariola1903 15 stycznia 2014 at 12:19 Reply

    pao77
    2013/08/23 13:45:10
    Za taki deser oddałabym wszystko!

  4. mariola1903 15 stycznia 2014 at 12:19 Reply

    ewa_ciasteczkowakraina
    2013/08/23 13:30:55
    Bardzo lubię crumble 🙂 A naczynka do zapiekania urocze! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize