Idealna surówka do różnego rodzaju dań mięsnych, rybnych czy dań z grilla . Przygotowana z kapusty, marchewki, cebuli i sosu. Prosta a jednocześnie smaczna trafiająca w gustach nawet tych bardziej wybrednych smakoszy. Polecam
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1/2 szklanki majonezu*
- 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cebuli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
* Szklanka o pojemności 250ml
Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Startą cebulę wymieszać z majonezem, śmietaną, octem, cukrem i musztardą. Do kapusty i marchwi dodać sos, mieszać do połączenia się składników. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego.
Tagi: cebula, kapusta, kwaśna śmietana, majonez, marchew, musztarda, ocet
Uwielbiam tą sałatkę, robię bardzo podobną