Ciasto z rodzynkami

Ciasto z rodzynkami

Ciasto z rodzynkami 

Pyszne ucierane ciasto z dużą ilością rodzynek i suszonego ananasa.  Ciasto łatwo się robi i pięknie wyrasta. Jest wilgotne dzięki obecności suszonych owoców a zarazem bardzo puszyste i bardzo aromatyczne. Jedno z tych ciast idealnych do filiżanki kawy. 

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 225g masła lub margaryny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2,5 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki suszonego ananasa (pokrojonego w drobna kostkę) lub smażonej skórki z pomarańczy lub cytryny
  • 5 jajek

 

Rozmiary formy do pieczenia : tortownica  20-23 cm. 

Piekarnik rozgrzać do 160C.

Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo (ważne) po jednym jajku, na przemian z partiami mąki. Gdy składniki się połączą wsypać rodzynki, ananasa, miksować na wolnych obrotach. Gotową masę przelać do przygotowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w 160C przez godzinę.

Ciasto z rodzynkami

 

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize