Ciasto z rodzynkami
Pyszne ucierane ciasto z dużą ilością rodzynek i suszonego ananasa. Ciasto łatwo się robi i pięknie wyrasta. Jest wilgotne dzięki obecności suszonych owoców a zarazem bardzo puszyste i bardzo aromatyczne. Jedno z tych ciast idealnych do filiżanki kawy.
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru
- 225g masła lub margaryny
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2,5 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki suszonego ananasa (pokrojonego w drobna kostkę) lub smażonej skórki z pomarańczy lub cytryny
- 5 jajek
Rozmiary formy do pieczenia : tortownica 20-23 cm.
Piekarnik rozgrzać do 160C.
Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo (ważne) po jednym jajku, na przemian z partiami mąki. Gdy składniki się połączą wsypać rodzynki, ananasa, miksować na wolnych obrotach. Gotową masę przelać do przygotowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w 160C przez godzinę.
Tagi: ciasto z rodzynkami, cukier, mąka, proszek do pieczenia, rodzynki, suszony ananas
„1,5 szklanki proszku do pieczenia” to chyba pomyłka?
tak chodzi o 1,5 łyżeczki przepraszam