Jedno z najlepszych ciasta z rabarbarem jakie do tej pory jadłam. Ciasto to kruszonka którą wylepiamy dno i posypujemy wierzch ciasta. Samo nadzienie rabarbarowe idealnie komponuje się z kruszonką. Koniecznie wypróbujecie przepis. Polecam podane na ciepło z gałką lodów waniliowych.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 115 g masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie rabarbarowe :
- 2 jajka
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 115 g masła
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 600g rabarbaru
Rozmiary formy do pieczenia : prostokątna 33x23cm
Piekarnik rozgrzać. Formę do pieczenia wysmarować masłem.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać pokrojone na kawałki masło, cukier i jajko. Ciasto wyrobić, ma powstać kruszonka. Jedną szklankę kruszonki zostawić na wierzch ciasta.
Ciasto wyłożyć na spód formy do pieczenia równomiernie rozprowadzić i dokładnie wylepić nim dno.
Masło roztopić i lekko przestudzić,
Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki.
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, ekstrakt z wanilii i roztopione masło. Do masy dodać pokrojony rabarbar, wymieszać.
Na spód ciasta rozłożyć równomiernie przygotowane nadzienie rabarbarowe. Wierzch ciasta posypać odłożoną kruszonką. Piec w 170C 50-60 min .
Inspiracja: kitchenfrau.com
Tagi: cukier brązowy, ekstrakt z wanilii, jajka, mąka pszenna, masło, owoce, owoce sezonowe, rabarbar
Ciasto obłędne, dodatek masy do rabarbaru spowodował ze jest mięciutki. Dziękuje, jeszcze w tym sezonie zdążymy sie nasycić.
dziękuje ciesze się że smakowało