Ciasto z rabarbarem i migdałami
Ciasto z rabarbarem i migdałami- duet doskonały. Połączenie migdałów i rabarbaru z ciastem jogurtowym to strzał w dziesiatke. Ekstrakty i skórka z pomarańczy sprawia że jest bardzo aromatyczne. Polecam pycha
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 115g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu greckiego lub śmietany
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- około 300g rabarbaru
- 1/3 szklanki płatków migdałów
- 1 łyżka stołowa cukru
Rozmiary formy do pieczenia : tortownica 23cm-25cm
Piekarnik rozgrzać do 170C
Rabarbar umyć (nie obierać), przekroić wzdłuż na pół i pokroić na 4-5cm kawałki…
Masło utrzeć z jedną szklanką cukru, ucierać do momentu aż masa będzie jasna i puszysta. Zmniejszyć obroty miksera, dawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać jogurt, skórkę otartą z pomarańczy i ekstrakty.
Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać zmielone migdały, sodę,sól, cynamon i proszek do pieczenia, wymieszać
Do masy dodać partiami przesiana mąkę cały czas miksując na wolnych obrotach.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki)
Połowę ciasta wyłożyć na tortownicę, wyrównać, Na wierch ciasta poukładać w odstępach ( 2,5cm ) kawałki rabarbaru. Wyłożyć drugą połowę ciasta, poukładać rabarbar w taki sam sposób jak poprzednio. Posypać płatkami migdałowymi i jedną łyżka cukru.
Piec w 170C przez 45-50min do tzw suchego patyczka. Wyjąc i wystudzić. Pycha
Inspiracja: Floating Kitchen
Tagi: Ciast z rabarbarem i migdalami, cukier, mąka pszenna, płatki migdałowe, rabarbar, zmielone migdały
wygląda pysznie 🙂
DZIĘKUJĘ