Ciasto z rabarbarem i migdałami

 

Ciasto z rabarbarem i migdałami

Ciasto z rabarbarem i migdałami

Ciasto z rabarbarem i migdałami- duet doskonały. Połączenie migdałów i rabarbaru z ciastem jogurtowym to strzał w dziesiatke. Ekstrakty i skórka z pomarańczy sprawia że jest bardzo aromatyczne.  Polecam pycha 

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 115g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego lub śmietany
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • około 300g rabarbaru
  • 1/3 szklanki płatków migdałów
  • 1 łyżka stołowa cukru

Rozmiary formy do pieczenia : tortownica 23cm-25cm 

Piekarnik rozgrzać do 170C

Rabarbar umyć (nie obierać), przekroić wzdłuż na pół i pokroić na 4-5cm kawałki…

Masło utrzeć z jedną szklanką cukru, ucierać do momentu aż masa będzie jasna i puszysta. Zmniejszyć obroty miksera, dawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać jogurt, skórkę otartą z pomarańczy i ekstrakty.

Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać zmielone migdały, sodę,sól,  cynamon i proszek do pieczenia, wymieszać

Do masy dodać partiami przesiana mąkę cały czas miksując na wolnych obrotach.

Formę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki)

Połowę ciasta wyłożyć na tortownicę, wyrównać, Na wierch ciasta poukładać w odstępach ( 2,5cm ) kawałki rabarbaru.  Wyłożyć drugą połowę ciasta, poukładać rabarbar w taki sam sposób jak poprzednio. Posypać płatkami migdałowymi i jedną łyżka cukru.

Piec w 170C przez 45-50min do tzw suchego patyczka. Wyjąc i wystudzić. Pycha

Ciasto z rabarbarem i migdałami

Inspiracja:  Floating Kitchen

 

 

Tagi: , , , , ,

komentarze 2

  1. Magdalena 4 maja 2018 at 20:04 Reply

    wygląda pysznie 🙂

    • mariola1903 10 maja 2018 at 17:38 Reply

      DZIĘKUJĘ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize