Ciasto z rabarbarem
Jedno z moich ulubionych owoców rabarbar. Połączenie z ciastem daje niesamowity słodko-kwaskowaty smak. Ekspresowe, smaczne ciasto z rabarbarem. Bardzo tanie w wykonaniu, puszyste, delikatne nie za słodkie. Jedno z tych ciast gdzie przychodzi nam ochota na coś słodkiego i po chwili mamy gotowy deser. Polecam dla wszystkich wielbicieli rabarbarowych ciast.
Składniki:
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 50 gram masła
- 2 łyżki mleka lub maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka + 2 łyżki stołowe mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 szklanki pokrojonego rabarbaru
Rozmiary formy do pieczenia: tortownica 20-23cm
Piekarnik rozgrzać do 170C
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić.
Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubijać na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, Następnie dodać roztopione masło, ekstrakt z wanilii i mleko. W drugiej misce przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól,dokładnie wymieszać.
Do jajecznej masy dodać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą, przelać ciasto do przygotowanej formy do pieczenia. Na cieście poukładać rabarbar, posypać 2 łyżkami cukru, piec przez 30 minut w 170C.
Wyjąć i wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
Tagi: ciasto z rabarbarem, cukier puder, jajka, masło, mleko, owoce sezonowe, rabarbar
Dodaj komentarz