Ciasto z rabarbarem, zdrowe i pyszne

ciasto z rabarbaremCiasto z rabarbarem 

Jedno z moich ulubionych  owoców rabarbar. Połączenie z ciastem daje niesamowity słodko-kwaskowaty smak. Ekspresowe, smaczne ciasto z rabarbarem. Bardzo tanie w wykonaniu, puszyste, delikatne  nie za słodkie. Jedno z tych ciast gdzie przychodzi nam ochota na coś słodkiego i po chwili mamy gotowy deser. Polecam dla wszystkich wielbicieli  rabarbarowych ciast. 

Składniki:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 50 gram masła
  • 2 łyżki mleka lub maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka + 2 łyżki stołowe mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki pokrojonego rabarbaru

 

Rozmiary formy do pieczenia: tortownica 20-23cm

Piekarnik rozgrzać do 170C

Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło roztopić.

Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubijać na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, Następnie dodać roztopione masło, ekstrakt z wanilii i mleko. W drugiej misce przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól,dokładnie wymieszać.

Do jajecznej masy dodać stopniowo  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą, przelać ciasto do przygotowanej formy do pieczenia. Na cieście poukładać rabarbar, posypać 2 łyżkami cukru, piec przez 30 minut w 170C.

Wyjąć i wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego

ciasto z rabarbarem

 

 

 

 

Tagi: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize