Na tak upalne lato nie może zabraknąć takiego deseru. Ala sernik to czekoladowy spód z ciasteczek, pianka jogurtowo-kokosowa,świeże owoce i galaretka:-). Ciasto jest rewelacyjne, nie za słodkie, lekko kwaskowate i bardzo orzeźwijące. Skusicie się na kawałek 🙂
Rozmiary formy do pieczenia:20cmx30cm
Składniki na spód:
- 240g ciastek digestive
- 150g gorzkiej czekolady
- 60g masła
Skladniki na masę jogurtowo-kokosową:
- 1000g jogurtu greckiego
- 400g mleka kokosowego
- 6 łyżek stołowych cukru pudru
- 8 łyżeczek żelatyny
- 50 ml zimnej wody
Dodatkowo:
- 2 galaretki z owoców leśnych rozpuszczone w 600ml wody
- 250g owoców leśnych (jagody, maliny, jeżyny, poziomki)
- wiórka kokosowe do posypania (opcjonalnie)
Czekoladę pokruszyć na małe kawałki, masło pokroić w kostkę. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (umieścić garnuszek z czekoladą i masłem nad garnkiem z gotującą się wodą). Ciastka pokruszyć (w malakserze lub przy użyciu wałka). Do pokruszonych ciastek wlać rozpuszczoną czekoladę, połączyć w jednolitą masę masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masą wyłożyć spód formy, dociskać ( świetnie się do tego sprawdza dno szklanki). Schłodzić w lodówce na czas przygotowania pianki jogurtowej. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez około 20min ( żelatyna napęcznieje). Mleko kokosowe podgrzać z cukrem pudrem, dodać żelatynę i mieszać do momentu aż się rozpuści. Odstawić i całkowicie ostudzić. Jogurt i mleko kokosowe zmiksować. Gotową masę wlać do formy i schłodzić w lodówce 2 godziny. Galaretkę rozpuścić i ostudzić. Owoce ułożyć na piance. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wlać ją na stężoną piankę jogurtową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
INSPIRACJA: TUTAJ
Tagi: ciastka digestive, galaretka, gorzka czekolada, jogurt, jogurt grecki, kokos, mleko kokosowe, wiórki kokosowe, żelatyna
Mniam, wygląda wybornie
I smakuje pozdrawiam 🙂