Ciasto z orzechami i jabłkami
Uwielbiam połączenie jabłek i orzechów. Dzięki dodatkowi brązowego cukru ciasto ma smak lekko karmelowy a cynamon dodaje mu niesamowity aromat. Ciasto jest przepyszne bardzo miękkie i wilgotne a z ta plewą porostu…mniam.
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 175g mąki razowej
- 200g jasno brązowego cukru
- 175ml oleju słonecznikowego
- 3 jajka
- 150ml mleka
- 75g posiekanych orzechów włoskich
Składniki na polewę:
- 75g jasno brązowego cukru
- 40g masła
Rozmiary formy do pieczenia: tortownica 23-25cm
Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Mąkę pszenną przesiać do miski dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Następnie dodać mąkę razową i cukier, wszystko razem wymieszać. W drugiej misce wymieszać olej z jajkami i mlekiem. Suche składniki połączyć z mokrymi, miksować do momentu aż masa stanie się gładka. Na końcu dodać pokrojone w kostkę jabłka i posiekane orzechy. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do uprzednio wysmarowanej i w wyłożonej papierem (tylko dno) tortownicy. Piec w 170C przez około 55min.
Polewa.
W garnuszku rozpuścić cukier z masłem. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia cukru.
Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika. Wystudzić około 10 min, następnie wyciągnąć z formy. Przygotowaną polewę rozprowadzić po wierzchu i bokach ciasta ( ja używałam pędzelka do ciast).
Tagi: brązowy cukier, cukier brązowy, jajka, mąka pszenna, mąka razowa, mleko, olej, olej słonecznikowy, orzechy włoskie
A ile jabłek?
Witam 5 sztuk najlepiej kwaśnych pozdrawiam