Puszysty biszkopt z musem truskawkowym i bitą śmietana, idealny wypiek na tą porę roku, gdzie sezon na truskawki w pełni. Korzystajmy wiec z przepisów na owoce sezonowe, gdy jednak przyjdzie nam ochota na to ciasto poza sezonem, spokojnie możemy wykorzystac mrożone owoce, pamiętając by wcześniej je rozmrozić i odsączyć 😉. Co do ciasta powiem krótko pycha polecam i zapraszam do skorzystania z przepisu. Przepis zaczerpnięty z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki,
Rozmiary formy do pieczenia: 23cmx33cm.
Składniki na biszkopt:
- 4 średnie jajka
- ½ szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 800 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki stołowe cukru pudru (jeśli truskawki są mało słodkie można dać więcej cukru)
- 2 galaretki truskawkowe
- ½ szklanki wrzątku
Składniki na krem z bitej śmietany
- 600 ml śmietany kremówki 30 – 36 %
-
2 łyżki cukru pudru (można dać więcej, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie kremy )
-
1 czubata łyżeczka żelatyny
-
3 łyżki stołowe wrzątki
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, zamieszać, żółtka się spienią wlac do białek, miksować. Przesiane obie mąki stopniowo wsypywać do masy jajecznej delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę. Piec w temperaturze 160ºC (z termoobiegiem) około 25minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
W blenderze zmiksować truskawki z cukrem pudrem. Obie galaretki rozpuścić w wrzątku ( dokładnie mieszać do całkowitego ich rozpuszczenia). Do zmiksowanych truskawek dodać rozpuszczone galaretki, wymieszać, wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Mus mieszać od czasu do czasu.
Gdy masa lekko stężeje wyłożyć ją na biszkopt ( pamiętajmy aby mus nie był za bardzo płynny ponieważ wsiąknie w biszkopt :-). Ciasto wyłożyć ponownie do lodówki aby masa całkowicie stężała.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Lekko przestudzić ( nie schłodzić całkowicie bo powstaną grudki w kremie). Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier a następnie rozpuszczoną i lekko przestudzoną żelatynę.
Kremówkę wyłożć na masę truskawką, wyrównać. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Tagi: bita śmietana, galaretka, jajka, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, owoce mrożone, śmietana kremówka, truskawki, żelatyna
Jest jakiś magiczny sposob na rozmieszanie 2 galaretek w 1/2 szklanki wrzątku??
Witam do galaretek wlać wrzątek i energicznie mieszać ?musza się rozpuścić chwilkę to potrwa ale warto pozdrawiam
Jakie wymiary blachy?
23×33 cm jest w przepisie pozdrawiam
Ciasto wygląda fantastycznie, a ta biała, śmietankowa warstwa. bardzo mnie zachęca na 100% wypróbuję! Zachęcam do spróbowania przepisu na sernik na zimno z truskawkami. Pozdrawiam!
Ciasto pyszne:-0
Klasyczne połączenie, które chyba wszyscy uwielbiają 🙂
Pięknie wygląda i musi wspaniale smakować (:
Wygląda przepysznie. Te warstwy…
Pozdrawiam