Kiedy nachodzi nas ochota na coś ekstremalnie czekoladowego to służę z pomocą 🙂 Ekspresowe czekoladowe ciasto pieczone w kubku z mikrofali. Przygotowanie samego deseru zajmuję niecałe 5 min a efekt zniewala. Pyszne czekoladowe, bardzo wilgotne ciasto z karmelową niespodzianką. Zamiast masy kajmakowej uzyć możemy kremu typu nutella, dżemu wiśniowego lub zadowolić się samym smakiem ciasta. Polecam
Rozmiary naczynia: kubek o pojemności 250ml
Składniki na ciasto: ( 1 porcja)
- 1/4 szklanka mąki *
- 2 łyżki stołowe kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki stołowe cukru
- szczypta soli
- 1/4 szklanki + 1 łyżka mleka
- 2 łyżki stołowe oleju
Dodatkowo (opcjonalnie):
- 1 łyżka masy krówkowej (masa kajmakowa) lub kremu orzechowo-czekoladowego typu nutella
* Szklanka o pojemności 250ml
W misce umieszczamy wszystkie suche składniki ( mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier i sól) dodać mokre składniki i wszystko wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć większą połowę masy do kubka, dodać łyżkę masy krówkowej lub nutelli i przykryć resztą masy. Kubek umieścić w mikrofali Piekłam na najwiekszej mocy mikrofali ( u mnie700W) przez około 2 minuty
Tagi: bez jajek, kakao, mąka, masa kajmakowa, masa krówkowa, mleko, nutella, olej
Dodaj komentarz