Ciasto z kubka

DSC_5731-2

Kiedy nachodzi nas  ochota na coś ekstremalnie czekoladowego to służę  z pomocą 🙂 Ekspresowe czekoladowe ciasto pieczone w kubku z mikrofali. Przygotowanie samego deseru zajmuję niecałe 5 min a efekt zniewala. Pyszne czekoladowe, bardzo wilgotne ciasto z karmelową niespodzianką. Zamiast masy kajmakowej uzyć możemy kremu typu nutella, dżemu wiśniowego lub zadowolić się samym smakiem ciasta.  Polecam

Rozmiary naczynia: kubek o pojemności 250ml  

Składniki na ciasto: ( 1 porcja)

  • 1/4 szklanka mąki *
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki stołowe oleju

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • 1 łyżka masy krówkowej (masa kajmakowa) lub kremu orzechowo-czekoladowego typu nutella

* Szklanka o pojemności 250ml 

W misce umieszczamy wszystkie suche składniki ( mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier i sól) dodać mokre składniki  i wszystko wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć  większą połowę masy do kubka, dodać łyżkę masy krówkowej lub nutelli i przykryć resztą masy. Kubek umieścić w mikrofali Piekłam na najwiekszej mocy mikrofali ( u mnie700W) przez około 2 minuty

DSC_5733-4

DSC_5743-001

DSC_5748

 

Tagi: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize