Ciasto z kremem krówkowym.
Szukałam, szukałam i znalazłam. Ciasto z masą karmelową idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości. Biszkopt wykonany metoda rzucaną bez dodatku proszku do pieczenia. Przepis na biszkopt, jest sprawdzony i zawsze wychodzi. Jest on bardzo puszysty idealny do przełożenia tortów i ciast z kremem. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, krok po kroku opisałam etapy przygotowania. Proponuje upiec biszkopt dzień wcześniej a następnego dnia przełożyć go kremami. Ciasto wyszło przepyszne, ładnie się kroi i smakuje nieziemsko. Polecam, bo nic nie poprawia nastroju jak odrobina słodyczy :-). Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z tej strony klik.
Składniki na biszkopt kakaowy ,, rzucany” :
- 5 dużych jaj lub 6 małych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub kakao jeśli chcemy by biszkopt był ciemny
Składniki na krem krówkowy:
- 1 puszka masy krówkowej orzechowej (kajmakowej) lub w Irlandi pod nazwą carmel „dulce de leche”
- 1/2 kostki masła
- 1-2 łyżeczki spirytusu.
Składniki na krem śmietanowy:
- 250ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2,5 łyżki żelatyny
Dodatkowo :
- herbatniki ok 24 sztuk
- kawa do nasączenia biszkoptu i herbatników
- starta czekolada do posypania ciasta
Forma do pieczenia: prostokątna 25cm x 36cm
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z kakao dodawać stopniowo do masy ( ja to robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić formą na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy, odwrócić go ,, do góry nogami”, dzięki temu stanie się on bardziej równy.
Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Stopniowo, dodawać po łyżce masy kajmakowej, cały czas miksując. Dodać spirytus zamieszać.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
Biszkopt skropić (nasączyć) kawą. Równomiernie rozsmarować krem krówkowy, a na nim układać krótko namoczone w kawie herbatniki*. Ułożyć bitą śmietanę. Następnie ciasto posypać wiórkami czekoladowymi pycha. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze następnego dnia. Pycha :-).
* Herbatniki można namoczyć również alkohem
Tagi: Dulce de Leche, herbatniki, masa kajmakowa, masa krówkowa, śmietana kremówka
Jest rewelacyjne
pistacja0909
2013/03/25 13:49:50
Ciasto rewelacja
wykrywaczsmaku
2013/03/22 20:26:55
z takim kremem musi być pyszne! 🙂 Dziękujemy za zdjęcie!
mariola1903
2013/03/21 23:08:05
A co tam kalorie, ciasto warte grzechu 😉
shinju
2013/03/21 21:38:52
Kusi, bardzo kusi 🙂 Chyba je przygotuję… chociaż już czuję te wszystkie wędrujące kalorie 🙂