Ciasto z kremem krówkowym.

Ciasto z kremem krówkowym.

Ciasto z kremem krówkowym.

Szukałam, szukałam i znalazłam. Ciasto z masą karmelową idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości. Biszkopt wykonany metoda rzucaną bez dodatku proszku do pieczenia. Przepis na biszkopt, jest sprawdzony i zawsze wychodzi. Jest on bardzo puszysty idealny do przełożenia tortów i ciast z kremem. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, krok po kroku opisałam etapy przygotowania. Proponuje upiec biszkopt dzień wcześniej a następnego dnia przełożyć go kremami. Ciasto wyszło przepyszne, ładnie się kroi i smakuje nieziemsko. Polecam, bo nic nie poprawia nastroju jak odrobina słodyczy :-). Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z tej strony klik

 

Składniki na biszkopt kakaowy ,, rzucany” :

  • 5 dużych jaj lub 6 małych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub kakao jeśli chcemy by biszkopt był ciemny

 

Składniki na krem krówkowy:

  • 1 puszka masy krówkowej orzechowej (kajmakowej) lub w Irlandi pod nazwą carmel „dulce de leche”
  • 1/2 kostki masła
  • 1-2 łyżeczki spirytusu.

 

Składniki na krem śmietanowy:

  • 250ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżki żelatyny

 

Dodatkowo :

  • herbatniki ok 24 sztuk
  • kawa do nasączenia biszkoptu i herbatników
  • starta czekolada do posypania ciasta

 

Forma do pieczenia: prostokątna 25cm x 36cm 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z kakao dodawać stopniowo do masy ( ja to robię to  na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić formą na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy, odwrócić go ,, do góry nogami”, dzięki temu stanie się on bardziej równy.

Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Stopniowo, dodawać po łyżce  masy kajmakowej, cały czas miksując. Dodać spirytus zamieszać.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.

Biszkopt skropić (nasączyć) kawą. Równomiernie rozsmarować krem krówkowy, a na nim układać krótko namoczone w kawie herbatniki*. Ułożyć bitą śmietanę. Następnie ciasto posypać wiórkami czekoladowymi pycha. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze następnego dnia. Pycha :-).

 

* Herbatniki można namoczyć również alkohem

 

Ciasto z kremem krówkowym.

Ciasto z kremem krówkowym.

 

 

Tagi: , , , ,

komentarzy 5

  1. pati 16 kwietnia 2014 at 15:46 Reply

    Jest rewelacyjne

  2. mariolazadlo@gmail.com 9 stycznia 2014 at 22:44 Reply

    pistacja0909
    2013/03/25 13:49:50
    Ciasto rewelacja

  3. mariolazadlo@gmail.com 9 stycznia 2014 at 22:44 Reply

    wykrywaczsmaku
    2013/03/22 20:26:55
    z takim kremem musi być pyszne! 🙂 Dziękujemy za zdjęcie!

  4. mariolazadlo@gmail.com 9 stycznia 2014 at 22:43 Reply

    mariola1903
    2013/03/21 23:08:05
    A co tam kalorie, ciasto warte grzechu 😉

  5. mariolazadlo@gmail.com 9 stycznia 2014 at 22:43 Reply

    shinju
    2013/03/21 21:38:52
    Kusi, bardzo kusi 🙂 Chyba je przygotuję… chociaż już czuję te wszystkie wędrujące kalorie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize