Ciasto z kremem krówkowym (kajmakowym)
Przepis i zdjęcia przy przenoszeniu na obecnego bloga zagineły. Porządkując zdjęcia przypadkiem na nie natrafiłam. Pomyślałam, że będzie idealnym wypiekiem na nadchodzące święta. I oto tak powstał wpis na to przesmaczne ciasto z masą krówkową. Polecam
Składniki na biszkopt kakaowy ,, rzucany” :
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub kakao jeśli chcemy by biszkopt był ciemny
Składniki na krem krówkowy:
- 1 puszka masy krówkowej orzechowej (kajamakowej)
- 1/2 kostki masła
- 1-2 łyżeczki spirytusu.
Składniki na krem śmietanowy:
- 250ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2,5 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
- herbatniki ok 24 sztuk
- kawa do nasączenia biszkoptu i herbatników
- starta czekolada do posypania ciasta
Forma do pieczenia: prostokątna 25cm x 36cm
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z kakao dodawać stopniowo do masy ( ja robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić formą na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy, odwrócić go ,, do góry nogami”, dzięki temu stanie się on bardziej równy.
Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Stopniowo, dodawać po łyżce masy kajmakowej, cały czas miksując. Dodać spirytus zamieszać.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
Biszkopt skropić (nasączyć) kawą. Równomiernie rozsmarować krem krówkowy, a na nim układać krótko namoczone w kawie herbatniki*. Ułożyć bitą śmietanę. Następnie ciasto posypać wiórkami czekoladowymi . Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze następnego dnia. Pycha :-).
Tagi: bita śmietana, ciemna czekolada, czekolada deserowa, Dulce de Leche, kakao, mąka ziemniaczana, masa kajmakowa, masa krówkowa, śmietana kremówka, tarta czekolada
Dodaj komentarz