Ciasto z kremem krówkowym (kajmakowym)

Ciasto z kremem krówkowym

Ciasto z kremem krówkowym (kajmakowym)

Przepis i zdjęcia  przy przenoszeniu na obecnego bloga zagineły. Porządkując zdjęcia przypadkiem na nie natrafiłam. Pomyślałam, że będzie idealnym wypiekiem na nadchodzące święta. I oto tak powstał wpis na to przesmaczne ciasto z masą krówkową. Polecam

Składniki na biszkopt kakaowy ,, rzucany” :

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub kakao jeśli chcemy by biszkopt był ciemny

Składniki na krem krówkowy:

  • 1 puszka masy krówkowej orzechowej (kajamakowej)
  • 1/2 kostki masła
  • 1-2 łyżeczki spirytusu.

Składniki na krem śmietanowy:

  • 250ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

  • herbatniki ok 24 sztuk
  • kawa do nasączenia biszkoptu i herbatników
  • starta czekolada do posypania ciasta

Forma do pieczenia: prostokątna 25cm x 36cm

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z kakao dodawać stopniowo do masy ( ja  robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić formą na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy, odwrócić go ,, do góry nogami”, dzięki temu stanie się on bardziej równy.

Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Stopniowo, dodawać po łyżce masy kajmakowej, cały czas miksując. Dodać spirytus zamieszać.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.

Biszkopt skropić (nasączyć) kawą. Równomiernie rozsmarować krem krówkowy, a na nim układać krótko namoczone w kawie herbatniki*. Ułożyć bitą śmietanę. Następnie ciasto posypać wiórkami czekoladowymi . Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze następnego dnia. Pycha :-).

Ciasto z kremem krówkowym

Ciasdto z kremem krówkowym

 

Tagi: , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize