Ciasto z kaszą manną, orzechami pistacjowymi i miodem

DSC_5262

Uwielbiam takie ciasta. Aromatyczne dzięki obecności pistacji i bardzo wilgotne za sprawą syropu którym nasączamy ciasto zaraz po upieczeniu. Starajmy się nie trzymać ciast za długo w piekarniku aby za bardzo nie obeschło. Smakuje wyśmienicie  z kubkiem gorącej kawy czy herbaty. Polecam

Rozmiary formy do pieczenia: tortownica o średnicy 23-26 cm 

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 120g cukru
  • 110g mąki pszennej
  • 110g kaszy mannej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175g zmielonych niesolonych  orzechów pistacjowych (bez łupinek)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Składniki na syrop:

  • 300g miodu
  • 1 szklankę wody
  • 1 łyżkę soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych

Ciasto:

Piekarnik rozgrzać do 180C

Do miski dodać jajka i cukier, miksować na wysokich obrotach  do momentu, aż masa stanie się jasna i puszysta( około 5 min). Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać olej, mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Miksować do połączenia się składników. Dodać zmielone  orzechy pistacjowe i starta skórkę z cytryny, wymieszać

Ciasto przełożyć do wcześniej wyłożonej papierem formy. Piec w piekarniku przez około 30-35 min (ja piekłam 40 min )

Przygotowanie syropu:

Do garnuszka wlać miód, wodę, sok z cytryny. Gotować na dość dużym ogniu do momentu aż płynu zmniejszy się o połowę (około 10 min).

Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika. Jeszcze w   ciepłym cieście  przy pomocy  patyczka  ( ja użyłam do szaszłyków) ponakłuwać gęste i głębokie dziury. Polać ciasto gotowym syropem, odczekać chwilę aż się wchłonie. Pozostałym syropem polać wierzch ciasta. Posypać orzechami, odstawić do wystygnięcia. Smacznego.

DSC_5263

Inspiracja: Clodagh McKenna’s cookbook, Homemade: Irresistible Homemade Recipes for Every Occasion.

 

 

Tagi: , , , , ,

1 komentarz

  1. grzegorz 10 lutego 2015 at 15:39 Reply

    Wygląda zjawiskowo:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize