Uwielbiam takie ciasta. Aromatyczne dzięki obecności pistacji i bardzo wilgotne za sprawą syropu którym nasączamy ciasto zaraz po upieczeniu. Starajmy się nie trzymać ciast za długo w piekarniku aby za bardzo nie obeschło. Smakuje wyśmienicie z kubkiem gorącej kawy czy herbaty. Polecam
Rozmiary formy do pieczenia: tortownica o średnicy 23-26 cm
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 120g cukru
- 110g mąki pszennej
- 110g kaszy mannej
- 1/2 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 175g zmielonych niesolonych orzechów pistacjowych (bez łupinek)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Składniki na syrop:
- 300g miodu
- 1 szklankę wody
- 1 łyżkę soku z cytryny
Dodatkowo:
- 2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
Ciasto:
Piekarnik rozgrzać do 180C
Do miski dodać jajka i cukier, miksować na wysokich obrotach do momentu, aż masa stanie się jasna i puszysta( około 5 min). Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać olej, mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Miksować do połączenia się składników. Dodać zmielone orzechy pistacjowe i starta skórkę z cytryny, wymieszać
Ciasto przełożyć do wcześniej wyłożonej papierem formy. Piec w piekarniku przez około 30-35 min (ja piekłam 40 min )
Przygotowanie syropu:
Do garnuszka wlać miód, wodę, sok z cytryny. Gotować na dość dużym ogniu do momentu aż płynu zmniejszy się o połowę (około 10 min).
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika. Jeszcze w ciepłym cieście przy pomocy patyczka ( ja użyłam do szaszłyków) ponakłuwać gęste i głębokie dziury. Polać ciasto gotowym syropem, odczekać chwilę aż się wchłonie. Pozostałym syropem polać wierzch ciasta. Posypać orzechami, odstawić do wystygnięcia. Smacznego.
Inspiracja: Clodagh McKenna’s cookbook, Homemade: Irresistible Homemade Recipes for Every Occasion.
Tagi: cukier, kasza manna, mąka pszenna, miód, orzechy pistacjowe, starta skórka z cytryny
Wygląda zjawiskowo:-)