Kolejna moja propozycja na ciasto z rabarbarem. Tym razem w połączeniu z truskawkami – duet idealny. Jak nie lubię rabarbaru to zaczynam powoli się do niego przekonywać:-). Ciasto jest przepyszne, rozpływa się w ustach. Delikatne z owocami i przepyszną kruszonką. Na przepis natknęłam się tutaj . Jeżeli nie macie truskawek spokojnie można dodać rabarbar podwajając jego ilość lub odwrotnie. Polecam baardzo.
Składniki na kruszonkę:
- 115g masła (roztopionego)
- 160g brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 160g mąki pszennej
Składniki na ciasto:
- 225g świeżego rabarbaru
- 225g świeżych truskawek
- 1.5 łyżki stołowej brązowego cukru
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 170g masła w temperaturze pokojowej
- 140g cukru pudru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczke ekstraktu z wanilii
Rozmiary formy do pieczenia: kwadratowa 23cmX23cm
Truskawki i rabarbar umyć i osuszyć. Truskawki pokroić w plasterki o szerokości 0,5cm a rabarbar pokroić na szerokość ok.1 cm.
Piekarnik rozgrzać do 175C. Formę wysmarować masłem a następnie wyłożyć papierem do pieczenia.
Kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Wlać roztopione masło i wyrobić kruszonkę.
Ciasto:
W misce wymieszać pokrojony rabarbar, truskawki z 50g mąki i 1.5 łyżki stołowej cukru. Odstawić
W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo (ważne) po jednym jajku, ekstrakt z wanilii . Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniową wymieszaną wcześniej mąkę (150g) z proszkiem i solą. Miksować do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy wyrównać. Truskawki i rabarbar wymieszany z mąką rozłożyć na cieście. Całość posypać przygotowaną wcześnie kruszonką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 50-55 min ( do tzw suchego patyczka). Wystudzić. Podawać z lodami lub bitą śmietaną. Smacznego:-)
Tagi: cukier brązowy, jajka, kruszonka, mąka pszenna, masło, rabarbar, truskawki
W tym cieście najlepsza jest jego prostota. I równie urzekająca jest prostota tych zdjęć, nic dodać, nic ująć! 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
Ciasto świetne.
Ciesze się że smakowało:-)) Pozdawiam
Pyszne ciasto, które i ja bardzo lubię 🙂
Uwielbiam takie proste ciasta z owocami:)