Ciasto rabarbarowo- truskawkowe

DSC_2947

Kolejna moja propozycja na ciasto z rabarbarem. Tym razem w połączeniu z truskawkami – duet idealny. Jak nie lubię rabarbaru to zaczynam powoli się do niego przekonywać:-). Ciasto jest przepyszne, rozpływa się w ustach. Delikatne z owocami i przepyszną kruszonką. Na przepis natknęłam się tutaj . Jeżeli nie macie truskawek spokojnie można dodać rabarbar podwajając jego ilość lub odwrotnie. Polecam baardzo.

Składniki na kruszonkę:

  • 115g masła (roztopionego)
  • 160g brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 160g mąki pszennej

Składniki na ciasto:

  • 225g świeżego rabarbaru
  • 225g świeżych truskawek
  • 1.5 łyżki stołowej brązowego cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170g masła w temperaturze pokojowej
  • 140g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczke ekstraktu z wanilii

 

Rozmiary formy do pieczenia: kwadratowa 23cmX23cm

Truskawki i rabarbar umyć i osuszyć. Truskawki pokroić w plasterki o szerokości  0,5cm a rabarbar pokroić na szerokość ok.1 cm.

Piekarnik rozgrzać do 175C. Formę wysmarować masłem a następnie wyłożyć papierem do pieczenia.

Kruszonka:

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Wlać roztopione masło i  wyrobić kruszonkę.

Ciasto:

W misce wymieszać pokrojony rabarbar, truskawki z 50g mąki i 1.5 łyżki stołowej cukru. Odstawić

W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia  i sól. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo (ważne) po jednym jajku,  ekstrakt z wanilii . Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniową wymieszaną wcześniej mąkę (150g) z proszkiem  i solą. Miksować do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do formy wyrównać. Truskawki i rabarbar wymieszany z mąką rozłożyć na cieście. Całość posypać przygotowaną wcześnie kruszonką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok         50-55 min  ( do tzw suchego patyczka). Wystudzić. Podawać z lodami lub bitą śmietaną. Smacznego:-)

DSC_2968
Rabarbalove

Piknik majowy

Tagi: , , , , , ,

komentarzy 5

  1. Evi 16 maja 2015 at 18:35 Reply

    W tym cieście najlepsza jest jego prostota. I równie urzekająca jest prostota tych zdjęć, nic dodać, nic ująć! 🙂
    Pozdrawiam serdecznie.

  2. Iza 24 maja 2014 at 16:02 Reply

    Ciasto świetne.

    • mariola1903 25 maja 2014 at 10:41 Reply

      Ciesze się że smakowało:-)) Pozdawiam

  3. domowacukierniaewy.blox.pl 11 maja 2014 at 20:06 Reply

    Pyszne ciasto, które i ja bardzo lubię 🙂

  4. madlene17 11 maja 2014 at 08:04 Reply

    Uwielbiam takie proste ciasta z owocami:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize