Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe

Oto ciasto pomarańczowe, powiem nieskromnie jest pyszne. Zapach i aromat pomarańczy roznosił się wszędzie. Szybkie w przygotowaniu, bardzo puszyste i bardzo wilgotne. Polewa z marmolady i soku nasącza go co wzbogaca jego smak a zarazem stanowi idealne połączenie. Polecam  🙂 . 

Składniki na ciasto:

  • 200g miękkiego masła
  • 200g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jaja
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 200ml kwaśnej śmietany 22%
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę (syrop):

  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 100 g marmolady pomarańczowej

 

Rozmiary formy do pieczenia: tortownica 20cm 

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Boki i dno formy wysmarować masłem, samo dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Miksować masło dodać cukier, ucierać do momentu aż masa stanie się jasna i puszysta. Zmniejszyć obroty miksera i powoli stopniowo dodać jajka (pojedynczo – ważne!). Gdy składniki się połącza dodać, nie przerywając miksowania skórę z pomarańczy,śmietanę,  następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem tortownicy o śr. 20 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40-50 min, do suchego patyczka.

Około 5 min przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika przygotować polewę. W garnuszku podgrzać marmoladę z sokiem pomarańczowym, gotować do momentu rozpuszczenia się marmolady, zestawić z palnika.

Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić w formie przez 5 min. Lekko przestudzone ciasto wyjąć z formy do pieczenia przełożyć na paterę. Gorąca jeszcze polewą (gdy ostygnie lekko podgrzać ponownie) polać po jego wierzchu, polewa będzie spływać lekko. Odstawić do schłodzenia.

Ciasto pomarańczowe

 

Ciasto pomarańczowe

 

Tagi: , , ,

komentarze 2

  1. ewa 3 lutego 2015 at 17:35 Reply

    Wypiek idealny do kawki , pycha

  2. kostek 30 lipca 2014 at 22:25 Reply

    Ciasto lekkie i przyjemne i wreszcie samemu zrobione. Z marmoladą pomarańczową nie miałem praktycznie do czynienia stąd na wierzch dałem własny pomysł: dżem brzoskwiniowy z syropem pomarańczowym o obiecującej nazwie Kaskada, do odrobiny jogurtu naturalnego. Wypiekanie jest jednak bardzo emocjonujące.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize