To ciasto do niedawna było moją zmorą. Zawsze robiąc ciasta typu szybkie z owocami pojawiał się zakalec :-(. Do czasu aż znalazłam źródło problemu – mieszanie składników a mówiąc jaśniej nie miksujmy składników ciasta mikserem i nie róbmy tego za długo, najlepiej wymieszać wszystko widelcem tylko do ich połączenia. Polecam przepis ciasto szybko się przygotowuje a smakuje wybornie. Możemy użyć owoców jakie mamy akurat w domu : jagody, brzoskwinie, gruszki jabłka… Obecny faworyt mojej rodzinki. Spróbujcie rewelacja 🙂
Rozmiary formy do pieczenia: 20cm x 30cm
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka maślanki*
- 3/4 szklanka cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 400g śliwek (mogą być truskawki, jagody, brzoskwinie, rabarbar, gruszki, jabłka, maliny, …..)
Składniki na kruszonkę:
- 150g mąki
- 100g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 80g zimnego masła
*Szklanka o pojemności 250ml
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia ( dno i boki)
Śliwki umyć wypestkować pokroić na plasterki,
Kruszonka:
Wszystkie składniki kruszonki zagnieść do konsystencji mokrego piasku i wstawić do lodówki.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia w misce. W drugiej misce umieścić wszystkie mokre składniki ( maślankę, olej, jajka). Suche składniki połączyć z mokrymi i wymieszać jak na muffiny ( nie używać miksera!!! najlepiej widelcem tylko do połączenia się składników.
Ciasto wyłożyć na przygotowaną wcześniej formę. Na wierzch wyłożyć pokrojone śliwki ( lub inne owoce) i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec w 180C przez 45-50 min do tzw. suchego patyczka.
Tagi: cukier waniliowy, gruszki, jabłka, jagody, jajka, mąka pszenna, maliny, maślanka, masło, mrożone owoce, olej, owoce, proszek do pieczenia, śliwki, truskawki
Pychotka! Uwielbiam ciasta na maślance, sa wiele lepsze niż na jogurcie
Takie najlepsze! Z kubkiem mleka mogę jeść cały czas 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ja też uwielbiam 🙂