Ciasto na maślance ze śliwkami i kruszonką.

 

DSC_6182-001

To ciasto do niedawna było moją zmorą. Zawsze robiąc ciasta typu szybkie z owocami pojawiał się zakalec :-(. Do czasu aż znalazłam źródło problemu –  mieszanie składników a mówiąc jaśniej nie miksujmy  składników ciasta  mikserem i nie róbmy  tego za długo, najlepiej  wymieszać wszystko widelcem tylko do ich połączenia.  Polecam przepis ciasto szybko się przygotowuje a  smakuje wybornie.  Możemy użyć owoców jakie mamy akurat w domu : jagody, brzoskwinie, gruszki jabłka… Obecny faworyt mojej rodzinki. Spróbujcie rewelacja 🙂

Rozmiary formy do pieczenia: 20cm x 30cm

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka maślanki*
  • 3/4 szklanka cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 400g śliwek (mogą być truskawki, jagody, brzoskwinie, rabarbar, gruszki, jabłka, maliny, …..)

Składniki na kruszonkę:

  • 150g mąki
  • 100g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 80g zimnego masła

*Szklanka o pojemności 250ml

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia ( dno i boki)

Śliwki umyć wypestkować pokroić na plasterki,

Kruszonka:

Wszystkie składniki kruszonki zagnieść do konsystencji mokrego piasku i wstawić do lodówki.

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia w misce. W drugiej misce umieścić wszystkie mokre składniki ( maślankę, olej, jajka). Suche składniki połączyć z mokrymi i wymieszać jak na muffiny ( nie używać miksera!!! najlepiej widelcem tylko do połączenia się składników.

Ciasto wyłożyć na przygotowaną wcześniej formę. Na wierzch wyłożyć pokrojone śliwki ( lub inne owoce) i  posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec w 180C  przez 45-50 min do tzw. suchego patyczka.

DSC_6183-001

 

 

DSC_6188-001

 

Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,

komentarze 3

  1. Ania - Kto ugości moich gości? 1 października 2015 at 13:24 Reply

    Pychotka! Uwielbiam ciasta na maślance, sa wiele lepsze niż na jogurcie

  2. Natalie 27 września 2015 at 19:55 Reply

    Takie najlepsze! Z kubkiem mleka mogę jeść cały czas 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    • mariola1903 30 września 2015 at 13:06 Reply

      Ja też uwielbiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize