Ciasto migdałowe z daktylami (bez cukru)
Ciasto migdałowe z daktylami z kategorii smaczne i ekspresowe. Bardzo zdrowe, wilgotne, intensywne w smaku z lekką nutką orzechową. Ciasto bez dodatku cukru, słodycz uzyskujemy dzięki obecności miodu i daktyli. Kolejny kawałek bez wyrzutów sumienia 🙂 Polecam pycha
Składniki:
- 100g posiekanych daktyli ( wydrylowane)
- 200g miękkiego masła
- 200g miodu ( 2 łyżki do dekoracji )
- 3 jajka
- 100g zmielonych migdałów
- 125g mąki razowej
- 1 1/2 proszku do pieczenia
- 25g płatków migdałowych
Rozmiary Formy do pieczenia: tortownica o średnicy 20 cm
Piekarnik rozgrzać do 180C.
Boki tortownicy wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Do garnuszka wlać 50ml wody, dodać posiekane daktyle. Gotować około 2-3 minuty do momentu aż będą miękkie
Masło utrzeć z miodem. Jajka wymieszać w misce, dodawać do masy stopniowo cały czas miksując. Następnie dodać daktyle wraz z pozostałym płynem, zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia.
Gotową masę przelać do przygotowanej tortownicy. Piec w 180C przez ok 45 min ( sprawdzać ciasto moje się trochę przypaliło:-)). Gotowe ciasto wyjąć. Po około 10 min zrobić parę dziurek w cieście, polać 2 łyżkami miodu, udekorować płatkami migdałów.
Tagi: Ciasto migdalowe z daktylami (bez cukru), daktyle, mąka razowa, miód, płatki migdałowe, zmielone migdały
Dodaj komentarz