Ciasto migdałowe z daktylami (bez cukru)

 

Ciasto migdałowe z daktylami z kategorii smaczne i ekspresowe. Bardzo zdrowe, wilgotne, intensywne w smaku z lekką nutką orzechową. Ciasto bez dodatku cukru, słodycz uzyskujemy dzięki obecności miodu i daktyli. Kolejny kawałek bez wyrzutów sumienia 🙂 Polecam

Składniki:

  • 100g posiekanych daktyli ( wydrylowane)
  • 200g miękkiego masła
  • 200g miodu ( 2 łyżki do dekoracji )
  • 3 jajka
  • 100g zmielonych migdałów
  • 125g mąki razowej
  • 1 1/2 proszku do pieczenia
  • 25g płatków migdałowych

Rozmiary formy do pieczenia: tortownica 20cm

Piekarnik rozgrzać do 180C.

Boki tortownicy wysmarować masłem, dno wyłożyć  papierem do pieczenia.

Do garnuszka wlać 50ml wody, dodać posiekane daktyle. Gotować około 2-3 minuty do momentu aż będą miękkie

Masło utrzeć z miodem.  Jajka wymieszać w misce, dodawać do masy stopniowo cały czas miksując. Następnie dodać daktyle wraz z pozostałym płynem, zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia.

Gotową masę przelać do przygotowanej tortownicy. Piec w 180C przez ok 45 min ( sprawdzać ciasto moje się trochę przypaliło:-)). Gotowe ciasto wyjąć. Po około 10 min zrobić parę dziurek w cieście, polać 2 łyżkami miodu, udekorować płatkami migdałów.

 

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *