Ciasto marchewkowe z kremem pomarańczowym

DSC_0536

Ciasto, które odmieniło moje zdanie na temat „marchewkowych” wypieków. Ciasta te zawsze były według mnie mdłe i za słodkie. To definitywnie do tej grupy nie należy. Puszyste a zarazem lekko wilgotne, aromatyczne, przełożone pomarańczowym kremem. Idealna alternatywa na tort dla nie przepadających za bardzo kremowymi ciastami. Znajomi zachwyceni, proszą o przepis- podaję i zachęcam do spróbowania…

 

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka ( białka i żółtka oddzielnie)
  • 250g mąki
  • 1/2 łyżki sody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 200 ml oleju
  • 250g brązowego cukru
  • 150g startej na drobnych oczkach marchewki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 150g posiekanych orzechów włoskich

 Składniki na krem pomarańczowy:

  • 250g sera mascarpone
  • 200g sera kremowego typu philadelphia
  • 150g cukru pudru
  • skórka starta z jednej pomarańczy

Dodatkowo:

  • garść orzechów włoskich do dekoracji

 

Rozmiary formy do pieczenia: 2 tortownice o średnicy ok 23 cm

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Dno form wysmarować lekko tłuszczem i wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia. Mąkę, sodę, cynamon i sól przesiać do jednej miski. W osobnej misce zmiksować olej rzepakowy z cukrem, nie przerywając mieszania dodawać stopniowo po jednym żółtku, startą marchewkę , sok z cytryny i posiekane orzechy. Miksując na bardzo wolnych obrotach dodać  przesianą mąkę, sodę, cynamon, sól i proszek do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę. Ubite białka wmieszać delikatnie do ciasta ( najlepiej drewnianą łyżką).

Tak przygotowane ciasto rozdzielić pomiędzy dwie tortownicę, piec w piekarniku z termoobiegiem w 180º przez ok 35-45 min do tzw. suchego patyczka ( ja piekłam 2 ciasta oddzielnie po  30 min). Ciasto wyjąć, studzić w formie przez około 10 min, następnie przełożyć na kratkę,  wystudzić całkowicie.

Przygotowanie kremu pomarańczowego:

Mascarpone, ser i cukier przełożyć do miski, utrzeć na gładką i kremową masę. Dodać skórkę z pomarańczy zmiksować.

Jeden z blatów ciasta ułożyć na paterze, na niego wyłożyć 1/3 kremu pomarańczowego, przykryć drugim blatem. Pozostałym kremem udekorować boki i wierzch ciasta. Udekorować orzechami. Schłodzić w lodówce. Smacznego….

DSC_0515

 Źródło inspiracji: Nigel Slater „Tender”

 

DSC_0552

komentarze 4

  1. ola34 26 marca 2015 at 12:10 Reply

    Zrobiłam dzisiaj jest przepyszne, polecam

  2. mariola1903 15 stycznia 2014 at 11:41 Reply

    ewa_ciasteczkowakraina
    2013/07/13 15:22:02
    Jeśli tak smakuje, jak wygląda to biorę zaraz! Pyszności! Pozdrawiam 🙂

  3. mariola1903 15 stycznia 2014 at 11:41 Reply

    izaa_a
    2013/07/14 09:06:02
    ależ pięknie wygląda

  4. mariola1903 15 stycznia 2014 at 11:40 Reply

    judik1119
    2013/07/15 21:49:05
    Pycha! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize