Ciasto, które odmieniło moje zdanie na temat „marchewkowych” wypieków. Ciasta te zawsze były według mnie mdłe i za słodkie. To definitywnie do tej grupy nie należy. Puszyste a zarazem lekko wilgotne, aromatyczne, przełożone pomarańczowym kremem. Idealna alternatywa na tort dla nie przepadających za bardzo kremowymi ciastami. Znajomi zachwyceni, proszą o przepis- podaję i zachęcam do spróbowania…
Składniki na ciasto:
- 3 jajka ( białka i żółtka oddzielnie)
- 250g mąki
- 1/2 łyżki sody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 200 ml oleju
- 250g brązowego cukru
- 150g startej na drobnych oczkach marchewki
- sok z 1/2 cytryny
- 150g posiekanych orzechów włoskich
Składniki na krem pomarańczowy:
- 250g sera mascarpone
- 200g sera kremowego typu philadelphia
- 150g cukru pudru
- skórka starta z jednej pomarańczy
Dodatkowo:
- garść orzechów włoskich do dekoracji
Rozmiary formy do pieczenia: 2 tortownice o średnicy ok 23 cm
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Dno form wysmarować lekko tłuszczem i wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia. Mąkę, sodę, cynamon i sól przesiać do jednej miski. W osobnej misce zmiksować olej rzepakowy z cukrem, nie przerywając mieszania dodawać stopniowo po jednym żółtku, startą marchewkę , sok z cytryny i posiekane orzechy. Miksując na bardzo wolnych obrotach dodać przesianą mąkę, sodę, cynamon, sól i proszek do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Ubite białka wmieszać delikatnie do ciasta ( najlepiej drewnianą łyżką).
Tak przygotowane ciasto rozdzielić pomiędzy dwie tortownicę, piec w piekarniku z termoobiegiem w 180º przez ok 35-45 min do tzw. suchego patyczka ( ja piekłam 2 ciasta oddzielnie po 30 min). Ciasto wyjąć, studzić w formie przez około 10 min, następnie przełożyć na kratkę, wystudzić całkowicie.
Przygotowanie kremu pomarańczowego:
Mascarpone, ser i cukier przełożyć do miski, utrzeć na gładką i kremową masę. Dodać skórkę z pomarańczy zmiksować.
Jeden z blatów ciasta ułożyć na paterze, na niego wyłożyć 1/3 kremu pomarańczowego, przykryć drugim blatem. Pozostałym kremem udekorować boki i wierzch ciasta. Udekorować orzechami. Schłodzić w lodówce. Smacznego….
Źródło inspiracji: Nigel Slater „Tender”
Zrobiłam dzisiaj jest przepyszne, polecam
ewa_ciasteczkowakraina
2013/07/13 15:22:02
Jeśli tak smakuje, jak wygląda to biorę zaraz! Pyszności! Pozdrawiam 🙂
izaa_a
2013/07/14 09:06:02
ależ pięknie wygląda
judik1119
2013/07/15 21:49:05
Pycha! 🙂