To ciasto marchewkowe powstało w pewien niedzielny poranek. Szybkie w przygotowaniu, przełożone kremem cytrynowym, idealne na niedzielny deser. Jeżeli preferujecie wilgotne aromatyczne ciasta ten przepis jest dla Was. Dla wielbicieli bardziej puszystych marchewkowych wypieków polecam ciasto marchewkowe z kremem pomarańczowym.
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 200g cukru ( ja użyłam brązowego)
- 200ml oleju
- 200g mąki pszennej
- 200g marchewki startej na grubych oczkach
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem cytrynowy:
- 50g masła ( miękkiego)
- 175g serka typu philadelphia
- skórka starta z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 5-6 łyżek cukru pudru
Rozmiary formy do pieczenia: keksówka 10cmx12cm
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać z solą, przyprawą do piernika, proszkiem i sodą . W misie miksera ubić jajka z cukrem i olejem na gładką masę. Dodawać stopniowo wymieszaną mąkę, startą marchewkę i ekstrakt z wanilii.
Ciasto przełożyć do formy keksowej, wyrównać. Piec przez ok.60min w piekarniku nagrzanym do 170ºC. Wyjąć i przestudzić ok 10 min w formie. Wyjąć z formy i studzić do reszty na kratce.
Przygotowanie kremu;
Mikserem utrzeć masło z serem. Nie przerywając ucierania, dodać cukier puder, sok i skórkę z cytryny.
Ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Schłodzić w lodówce.
Źródło inspiracji: „Avova Tea time”
Tagi: cukier, cukier brązowy, cytryna, mąka pszenna, marchewka, masło, olej, przyprawa do piernika, ser kremowy, sok z cytryny, starta marchewka, starta skórka z cytryny
Oj takie ciasta mogłabym jeść codziennie 🙂
bajeczne:-0
wygląda świetnie:) chętnie zjadłabym kawałek:)
To ci się udało musi być smaczne poz darek