Ciasto marchewkowe II

DSC_2589-5

To ciasto marchewkowe powstało w pewien niedzielny poranek. Szybkie w przygotowaniu, przełożone kremem cytrynowym, idealne na niedzielny deser. Jeżeli preferujecie wilgotne aromatyczne ciasta  ten przepis jest dla Was. Dla wielbicieli bardziej puszystych marchewkowych wypieków polecam ciasto marchewkowe z kremem pomarańczowym.

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 200g cukru ( ja użyłam brązowego)
  • 200ml oleju
  • 200g mąki pszennej
  • 200g marchewki startej na grubych oczkach
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem cytrynowy:

  • 50g masła ( miękkiego)
  • 175g serka typu philadelphia
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5-6 łyżek cukru pudru

 

Rozmiary formy do pieczenia: keksówka 10cmx12cm

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać z solą, przyprawą do piernika, proszkiem  i sodą . W misie miksera ubić jajka z cukrem i olejem  na gładką masę. Dodawać stopniowo wymieszaną mąkę, startą marchewkę i ekstrakt z wanilii.

Ciasto przełożyć do formy keksowej, wyrównać. Piec przez ok.60min  w piekarniku nagrzanym do 170ºC. Wyjąć i przestudzić ok 10 min w formie. Wyjąć z formy i studzić do reszty na kratce.

Przygotowanie kremu;

Mikserem utrzeć masło z serem. Nie przerywając ucierania, dodać cukier puder, sok i skórkę z cytryny.

Ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Schłodzić w lodówce.

DSC_2584-4

 

 

 

DSC_2600

Źródło inspiracji: „Avova Tea time”

Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

 

Marchew w roli głównej 2

Tagi: , , , , , , , , , , ,

komentarze 4

  1. domowacukierniaewy.blox.pl 28 marca 2014 at 01:05 Reply

    Oj takie ciasta mogłabym jeść codziennie 🙂

  2. beti 23 marca 2014 at 16:07 Reply

    bajeczne:-0

  3. magma 21 marca 2014 at 19:06 Reply

    wygląda świetnie:) chętnie zjadłabym kawałek:)

  4. Darek 21 marca 2014 at 13:11 Reply

    To ci się udało musi być smaczne poz darek

Skomentuj beti Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize