Ciasto Lodowiec

Ciasto Lodowiec

Ciasto Lodowiec

Obok tytułu Ciasto lodowiec  miałam dopisać… bez pieczenia :-). No to pora na wyjaśnienie. Wbrew nazwie ciasto nie zawiera ani grama lodów. Przygotujemy je bez pieczenia z sezonowych owoców. Deser idealny na tą porę roku, orzeźwiający z przepysznymi kremami. Polecam bardzo:-)

Składniki:

  • okrągłe biszkopty (na dwukrotne przełożenie tortownicy)
  •  500g-700g  owoców (truskawki, jeżyny, maliny, porzeczki, jagody) możemy użyć mrożonych- wcześniej rozmrożyć i odsączyć.
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (proszek)
  • 200 g masła (miękkie)
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 1½ szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki pszennej

Rozmiary formy do pieczenia: tortownica 22-25 cm.

Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Wystudzić.

Zagotować szklankę mleka. Żółtka utrzeć z cukrem, budyniem w proszku i połową szklanki mleka. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczną, mieszać do momentu powstania budyniu. Przelać do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Masło utrzeć mikserem na puch. Miksując dodawać stopniowo wystudzony budyń.

Tak przygotowana masę budyniową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i zmiksować.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Odlać trochę galaretki do nasączenia biszkoptów. Biszkopty nasączyć w galaretce i układać na dnie tortownicy. Na wierzch biszkoptów wyłożyć krem budyniowy ( jasny). Przykryć drugą warstwą  namoczonych biszkoptów, następnie wyłożyć i wyrównać krem budyniowy(ciemny). Schłodzić w lodówce do momentu stężenia się kremów.

Gdy kremy stężeją na wierzch ciasta wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką.

Schłodzić w lodówce pare godzin a najlepiej całą noc.

Ciasto Lodowiec

Ciasto Lodowiec

Inspiracja : Tutaj

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize