Ciasto Lodowiec
Obok tytułu Ciasto lodowiec miałam dopisać… bez pieczenia :-). No to pora na wyjaśnienie. Wbrew nazwie ciasto nie zawiera ani grama lodów. Przygotujemy je bez pieczenia z sezonowych owoców. Deser idealny na tą porę roku, orzeźwiający z przepysznymi kremami. Polecam bardzo:-)
Składniki:
- okrągłe biszkopty (na dwukrotne przełożenie tortownicy)
- 500g-700g owoców (truskawki, jeżyny, maliny, porzeczki, jagody) możemy użyć mrożonych- wcześniej rozmrożyć i odsączyć.
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (proszek)
- 200 g masła (miękkie)
- ¾ szklanki cukru
- 5 żółtek
- 1½ szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki pszennej
Rozmiary formy do pieczenia: tortownica 22-25 cm.
Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Wystudzić.
Zagotować szklankę mleka. Żółtka utrzeć z cukrem, budyniem w proszku i połową szklanki mleka. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczną, mieszać do momentu powstania budyniu. Przelać do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć mikserem na puch. Miksując dodawać stopniowo wystudzony budyń.
Tak przygotowana masę budyniową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i zmiksować.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Odlać trochę galaretki do nasączenia biszkoptów. Biszkopty nasączyć w galaretce i układać na dnie tortownicy. Na wierzch biszkoptów wyłożyć krem budyniowy ( jasny). Przykryć drugą warstwą namoczonych biszkoptów, następnie wyłożyć i wyrównać krem budyniowy(ciemny). Schłodzić w lodówce do momentu stężenia się kremów.
Gdy kremy stężeją na wierzch ciasta wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką.
Schłodzić w lodówce pare godzin a najlepiej całą noc.
Inspiracja : Tutaj
Tagi: biszkopty, budyń, cukier, galaretka, jagody, jeżyny, krem budyniowy, mąka pszenna, maliny, masło, mleko, okrągłe biszkopty, owoce, owoce sezonowe, sezonowe owoce, truskawki, wykorzystanie żółtek, żółtka
Dodaj komentarz