Ciasto dla wielbicieli słodkich deserów i batoników Lion. Warstwy herbatników przełożone kremami , masą kajmakową a całość posypana startą czekoladą. Dzięki leżakowaniu batony i warstwa herbatników mięknie, przez co ciasto jest mega kremowe i rozpływa się w ustach. Mam słabość do tego rodzaju deserów i chyba nie tylko ja 🙂 Z pozdrowieniami dla Agnieszki :-)) . Polecam…..
Składniki :
- duże opakowanie herbatników ( ok.56 sztuk herbatników)
- 1 puszka masy krówkowej ( 400g)
Składniki na masę z batonikami Lion:
- 750g serka mascarpone
- 150ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 batoników Lion
Składniki na masę śmietanową:
- 500ml śmietany kremówki 36%
- 2 usztywniacze do kremówki ( dodajemy gdy śmietana nie będzie wystarczająco sztywna po ubiciu)
- 1 – 2 łyżki cukru pudru
- starta ciemna czekolada
Rozmiary formy do pieczenia: prostokątna 20cm x 30cm
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami. Masę korówkową podgrzać w garnuszku ciągle mieszając (lepiej będzie ją rozsmarować). Wyłożyć na herbatniki, przykryć drugą warstwą ciastek.
Przygotowanie kremu z batoników Lion :
Batoniki Lion pokroić w kostkę
150ml śmietany kremówki ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i serek mascarpone, Mieszać tylko do momentu połączenia się się składników.
Batoniki wsypać do masy, wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na warstwę herbatników.
Na masie wyłożyć trzecią warstwę herbatników.
Przygotowanie masy z kremówki:
Śmietanę kremówkę (500ml) ubić na sztywno ( pod koniec ubijania dodać cukier puder) . Ubitą śmietanę kremówkę wyłożyć na warstwę herbatników. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce kilka godzin a najlepiej zostawić na całą noc. Smacznego:-)
Źródło przepisu:tutaj.
Tagi: batony Lion, Dulce de Leche, herbatniki, masa kajmakowa, ser mascarpone, śmietana kremówka
Zrobiłam pierwszy raz, dałam się skusić i wyszło przepyszne, jedno z najlepszych ciast jakie jadłam!! Moja rodzina woli liona od tortu na urodziny!! Przepychota ?
Cieszę się bardzo pozdrawiam
Nie rozumiem , batoniki wsypać czyli pokruszyć je do masy
pokroić w kostkę i dodać do masy pozdrawiam
Ciasto przepyszne.Wypróbowałam na święta wszyscy się zajadali .Polecam
Mmmm… ależ pyszności! Niezwykle apetyczne ciasto, skusiłbym się na niejeden kawałek 🙂
Jest przepyszne polecam …
mega apetycznie wygląda, az chce sie porwać kawałek
Ciasto pyszne, bardzo kremowe 🙂
Ale słodka rozpusta ;)!
zrobiony, przepyszny ….
Obłędnie słodkie, rozpływające się w buzi… Idealne jesienne ciasto 🙂
cudo!
Apetyczne 🙂
„Lion” idealny ! Pozdrawiam 🙂
Ale wypasiony Lion! Uwielbiam takie mega słodkości! 🙂