Ciasto Lion

DSC_4213

Ciasto dla wielbicieli słodkich deserów i batoników Lion. Warstwy herbatników przełożone kremami , masą kajmakową a całość posypana startą czekoladą. Dzięki leżakowaniu batony i warstwa herbatników mięknie, przez co ciasto jest mega kremowe i rozpływa się w ustach. Mam słabość do tego rodzaju deserów i chyba nie tylko ja 🙂 Z pozdrowieniami dla Agnieszki :-)) . Polecam…..

Składniki   :

  • duże opakowanie herbatników ( ok.56 sztuk herbatników)
  • 1 puszka masy krówkowej ( 400g)

Składniki na masę z batonikami Lion:

  • 750g serka mascarpone
  • 150ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 batoników Lion

Składniki na masę śmietanową:

  • 500ml śmietany kremówki 36%
  • 2 usztywniacze do kremówki  ( dodajemy gdy śmietana nie będzie wystarczająco sztywna po ubiciu)
  • 1 – 2 łyżki cukru pudru
  •  starta ciemna czekolada

Rozmiary formy do pieczenia:  prostokątna  20cm x 30cm

Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami. Masę korówkową podgrzać w garnuszku ciągle mieszając (lepiej będzie ją rozsmarować).  Wyłożyć na herbatniki, przykryć drugą warstwą ciastek.

Przygotowanie kremu z batoników Lion :

Batoniki Lion pokroić w kostkę

150ml śmietany kremówki ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i serek mascarpone, Mieszać tylko do momentu połączenia się się składników.

Batoniki wsypać do masy, wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na warstwę herbatników.

Na masie wyłożyć trzecią warstwę herbatników.

Przygotowanie masy z  kremówki:

Śmietanę kremówkę (500ml) ubić na sztywno ( pod koniec ubijania dodać cukier puder) . Ubitą śmietanę kremówkę wyłożyć na warstwę herbatników. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce kilka godzin a  najlepiej  zostawić na całą noc. Smacznego:-)

Źródło przepisu:tutaj.

 

DSC_4226

DSC_4235

DSC_4241-2

Tagi: , , , , ,

komentarzy 16

  1. Joanna 27 lutego 2020 at 14:16 Reply

    Zrobiłam pierwszy raz, dałam się skusić i wyszło przepyszne, jedno z najlepszych ciast jakie jadłam!! Moja rodzina woli liona od tortu na urodziny!! Przepychota ?

    • mariola1903 5 kwietnia 2020 at 11:07 Reply

      Cieszę się bardzo pozdrawiam

  2. Gosia 8 marca 2018 at 15:04 Reply

    Nie rozumiem , batoniki wsypać czyli pokruszyć je do masy

    • mariola1903 8 marca 2018 at 15:06 Reply

      pokroić w kostkę i dodać do masy pozdrawiam

  3. Ania 29 grudnia 2015 at 19:20 Reply

    Ciasto przepyszne.Wypróbowałam na święta wszyscy się zajadali .Polecam

  4. ł 28 października 2014 at 19:19 Reply

    Mmmm… ależ pyszności! Niezwykle apetyczne ciasto, skusiłbym się na niejeden kawałek 🙂

    • mariola1903 28 października 2014 at 20:49 Reply

      Jest przepyszne polecam …

  5. iza 19 października 2014 at 14:34 Reply

    mega apetycznie wygląda, az chce sie porwać kawałek

  6. mary12 14 października 2014 at 21:11 Reply

    Ciasto pyszne, bardzo kremowe 🙂

  7. ugotujmyto.pl 1 października 2014 at 16:06 Reply

    Ale słodka rozpusta ;)!

  8. lenka 1 października 2014 at 15:40 Reply

    zrobiony, przepyszny ….

  9. gin 1 października 2014 at 12:37 Reply

    Obłędnie słodkie, rozpływające się w buzi… Idealne jesienne ciasto 🙂

  10. kocie-smaki 1 października 2014 at 05:30 Reply

    cudo!

  11. wedelka 26 września 2014 at 19:40 Reply

    Apetyczne 🙂

  12. aguzja 26 września 2014 at 18:49 Reply

    „Lion” idealny ! Pozdrawiam 🙂

  13. Kraina Miodem Płynąca 26 września 2014 at 14:40 Reply

    Ale wypasiony Lion! Uwielbiam takie mega słodkości! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize