Ciasto za którego wykonanie zabierałam się od dłuższego czasu. Jak mu się nie oprzeć :-). Biszkopt kakaowy nasączony kawą i likerem, przełożony lekkim kremem, posypany kakao. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień gdy smaki się „przegryzą”. Ciasto fajnie się kroi i prezentuje wyśmienicie, o samym smaku nie wpomnę:-). Polecam dla fanów kawowych i kremowych wypieków.
Rozmiary formy do pieczenia: 22x33cm
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki ciemnego kakao
Składniki na krem:
- 450 g serków homogenizowanych waniliowych
- 330 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
- 2 paczki okrągłych biszkoptów
- 1,5 szklanki mocnej kawy
- 100ml likieru kawowego (Baleys, likier orzechowy lub około 3 łyżki rumu )
- kakao do posypania
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Wlać wodę wymieszaną z olejem, miksować. Przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia stopniowo wsypywać do masy jajecznej delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Boki i dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC około 35minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii. Do ubitej śmietany dodać serki homogenizowane, miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników.
Rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę dodać do kremu, zmiksować.Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Zaparzoną mocną kawę ostudzić, wymieszać z likierem
Biszkopt przekroić wzdłuż. Pierwszy blat nasączyć ponczem 1/4 ( kawa +likier). Wyłożyć 1/2 kremu, rozsmarować równomiernie. Biszkopty maczać w ponczu i układać na kremie, opruszyć kakao. Drugi biszkopt lekko posmarować kremem i tą stroną przykryć ciasto. Na biszkopcie rozsmarować pozostałą połowę kremu, ułożyć nasączone biszkopty. Wierzch ciasta opruszyć sporą ilością kakao.
Odstawić do lodówki. Smacznego:-)
Tagi: biszkopty, kakao, kawa, likier kawowy, serek homogenizowany, śmietana kremówka, żelatyna
Zrobiłam jest przepyszne
Zapisuję przepis do zrobienia 🙂 Koniecznie 🙂
Mmm, cudownie to ciacho wygląda 🙂
zdecydowanie dla mnie 🙂
prezentuje się zabójczo! a wiem, że smakuje jeszcze lepiej – miałam okazję kiedyś go spróbować.