Ciasto latte macchiato

DSC_5543-8

Ciasto za którego wykonanie zabierałam się od dłuższego czasu. Jak mu się nie oprzeć :-). Biszkopt kakaowy nasączony kawą i likerem, przełożony lekkim kremem, posypany kakao. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień gdy smaki się „przegryzą”. Ciasto fajnie się kroi i prezentuje wyśmienicie, o samym smaku nie wpomnę:-). Polecam dla fanów kawowych i kremowych wypieków.

Rozmiary formy do pieczenia: 22x33cm 

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Składniki na krem:

  • 450 g serków homogenizowanych waniliowych
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • 1,5 szklanki mocnej kawy
  • 100ml likieru kawowego (Baleys, likier orzechowy lub około 3 łyżki rumu )
  • kakao do posypania

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Wlać wodę wymieszaną z olejem, miksować. Przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia stopniowo wsypywać do masy jajecznej delikatnie mieszając drewnianą łyżką.

Boki i dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC około 35minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii. Do ubitej śmietany dodać serki homogenizowane, miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników.

Rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę dodać do kremu, zmiksować.Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

Zaparzoną mocną kawę ostudzić, wymieszać z likierem

Biszkopt przekroić wzdłuż. Pierwszy blat nasączyć ponczem 1/4 ( kawa +likier). Wyłożyć 1/2 kremu, rozsmarować równomiernie. Biszkopty maczać w ponczu i układać na kremie, opruszyć kakao. Drugi biszkopt lekko posmarować kremem i tą stroną przykryć ciasto. Na biszkopcie rozsmarować pozostałą połowę kremu, ułożyć nasączone biszkopty. Wierzch ciasta opruszyć sporą ilością kakao.

Odstawić do lodówki. Smacznego:-)

DSC_5549

DSC_5552

INSPIRACJA: Tutaj i Tutaj 

 

Wielkanocne Smaki - edycja V

Tagged: , , , , , ,

Comments: 7

  1. Aga12 23 listopada 2017 at 16:50 Reply

    Zrobiłam jest przepyszne

  2. judik 28 marca 2015 at 13:46 Reply

    Zapisuję przepis do zrobienia :-) Koniecznie :-)

  3. gin 27 marca 2015 at 16:02 Reply

    Mmm, cudownie to ciacho wygląda :)

  4. kocie-smaki 27 marca 2015 at 07:01 Reply

    zdecydowanie dla mnie :)

  5. karmel-itka 26 marca 2015 at 23:02 Reply

    prezentuje się zabójczo! a wiem, że smakuje jeszcze lepiej – miałam okazję kiedyś go spróbować.

  6. Anonim 26 marca 2015 at 19:46 Reply
    • mariola1903 26 marca 2015 at 20:43 Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *