Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)
Mała gratka dla wielbicieli batonika bueno. Pyszne ciasto bez pieczenia składające się warstw herbatników, przełożone kremem czekoladowym i orzechowym. Deser lepiej smakuje jeszcze na drugi dzień. Nie należy do lekkich deserów jednak gdy je przygotujecie nie pożałujecie. Pycha.
Składniki na spód :
- 35 szt herbatników czekoladowych
- 1/2 szklanki letniego mleka( do namaczanie biszkoptów)
- 5-6 łyżek kremu czekoladowego np. nutella
Składniki na krem czekoladowy :
- 150g gorzkiej ciemnej czekolady
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 300ml śmietany kremówki
- 15-17 sztuk herbarników maślanych
Składniki na krem orzechowy:
- 100g podprażonych i zmielonych orzechów laskowych
- 400ml śmietany kremówki
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki miodu
- 60g masła
- 2 szklanki mleka w proszku
- 15-17 sztuk herbatników maślanych
Dodatkowo:
- kakao
- 2 batony kinder bueno
Rozmiary formy do pieczenia: prostokątna 20×30
Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową .
Spód formy wyłożyć herbatnikami uprzednio namoczonymi w mleku. Na warstwę wyłożonych herbatników rozsmarować nutellę ( włożyć słoik na chwilę do ciepłej wody dzięki czemu krem czekoladowy będzie się łatwo rozsmarowywał). Przykryć kolejną warstwą ciemnych herbatników namoczonych w mleku.
masa czekoladowa.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić i lekko przestudzić. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną czekoladę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z mascarpone.3/4 krem rozsmarować na warstwę herbatników, przykryć kolejną warstwą namoczonych w mleku herbatników maślanych. Włożyć ciasto do lodówki
masa orzechowa
Do rondelka z grubym dnem wlać 200ml śmietany kremówki. Dodać 2 łyżki miodu i masło, lekko podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Wsypać 2 szklanki mleka w proszku,mieszać energicznie, następnie dodać zmielone orzechy laskowe, mieszać nadal do połączenia się składników. Dodać połowę (125g) serka mascarpone, wymieszać. Masę przestudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać resztę serka mascarpone. Krem z mascarpone dodać do masy orzechowej, zmiksować.
Gotowy krem wyłożyć na warstwę herbatników, przykryć kolejną warstwą herbatników.Włożyć ciasto do lodówki na 15-20 min aby masa lekko stężała.
Pozostałą część kremu czekoladowego (1/4 ) rozsmarować. Posypać kakao. Udekorować kawałkami batoników kinder bueno.
Inspiracja : Kuchnia Renaty
Tagi: ciasto kinder bueno, ciemna czekolada, herbatniki, kinder bueno, krem, orzechy laskowe, serek mascarpone, śmietana kremówka
Czy masa orzechowa przed połączeniem z bitą śmietana powinna być rzadka? Bo moja jest ?
A schłodziła Pani krem orzechowy ??
Czy zamiast gorzkiej ciemnej czekolady można użyć mlecznej? Czy jest to duża różnica w smaku?
Wydaje mi się ze będzie bardziej słodki krem proszę zmniejszyć może troszkę cukier puder aby nie była za bardzo słodka
Ta masa spróbować i zobaczyć pozdrawiam
Nie wiem co się dzieje z masą orzechową ale ubijam cały czas od 5 minut i jest wodnista. Nie wiem czemu wszytko zrobiłam tak jak było napisane boje się, że nie wyjdzie. Potrzebje jest na jutro ??
A jaka kremówkę Pani użyła ??
Czy w kremie czekoladowym mozna odrazu zmiksowac mascarpone i śmietankę czy trzeba pozniej śmietankę połączyć?
Nie robiłam tak ale myśle ze można ?proszę dać znać jak wyszło pozdrawiam
Kremowka i mascarpone pięknie sie połączyły więc myślę, ze nawet to szybszy sposób ?
Super będzie szybciej ?
Zastanawiam się czy w masie orzechowej zamiast gotować w śmietanie można użyć mleko?
Nie próbowałam zawsze
Robię na kremówce pozdrawiam
Zastanawiam się czy zamiast warstwy herbatnik + nutellą+herbatnik można byłoby ułożyć warstwę z batonów typu Prince polo lub Princessa. Może ciasto byłoby bardziej wafelkowe. Ale boje się że po nocy wafel złapałby wilgoci od ciasta i byłby miękki. Co Pani myśli o takim rozwiązaniu?
Witam myśle ze wersja herbatnik nutella herbatnik jest lepsza herbatniki lekko zmiękna ciasto fajnie się kroi i smakuje Obłędnie natomiast wersja z prince polo według mnie nie sprawdzi się baton nie zmięknie i spod będzie twardy trudny do pokrojenia pozdrawiam
Wygoada przepysznie. Mam ochote sprobowac ale narazie borykam sie z dylenatem bo wydaje mi sie ze to bardzo drogie ciasto patrzac ba skladniki. Ale byc moze warte swojej ceny ?
Ile wcześniej przygotować ciasto by była pewność że dobrze stężeje?
Najlepiej zostawić na noc aby masa stężała pozdrawiam
A mogę na górze posmarować tą orzechową?
Zapomniałam zostawić czekoladową 🙂
Witam pewnie 🙂
Mogę linka do tych orzechów laskowych? Można kupić zmielone?
Ja kupiłam orzechy laskowe całe ,uprażyłam lekko na suchej patelni, ostudziłam i zmieliłam można kupić zmielone orzechy ale nie wydaje mi się aby były wcześniej uprażone pozdrawiam
Czy konieczne jest moczenie herbatnikow w mleku? Same nie „naciagna”? W niektorych przepisach niczym sie ich nie moczy a tak fajnie przejda. Nie chcialabym zeby mi sie za bardzo rozmiekly.
Witam szybko zamoczyć i wyciągnąć będzie dobrze ?
Po jakim czasie wam stężała bo u mnie godzina w lodówce i coś kiepsko to widzę
Stężeje pozdrawiam
Wygląda super, ale w smaku nie przypomina wogole kinder bueno.
Super mi bardzo przypomina pozdrawiam
ciasto jest w lodowce ale wydaje mi sie ze masa orzechowa slabo terzeje…
Pamietam ze masa tez taka była ale stężała ?pozdrawiam
Czym można zastąpić mleko w proszku?
Witam w tym przepisie raczej potrzebujemy mleko w proszku pozdrawiam
Ciasto przepyszne … po prostu przepyszne:). Bardzo dziekuję za przepis … już poszedł dalej w świat:)
Bardzo apetyczne!
W sam raz na Wielkanoc…
ależ ono musi być pyszne!
Już sam wygląd zwala z nóg a jaki musi być smak 😉